Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bravo za liječnike zagrebačkih bolnica

01.08.2014.

20:32

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj nedavno je obavljena zahtjevna operacija rekonstrukcije zdjelice 3D implantatom na 15-godišnjaku oboljelom od tumora. Dječak će, zahvaljujući zahvatu, nakon rehabilitacije moći hodati te imati priliku za normalan život.

"...Riječ je o prvom takvom zahvatu izvedenom u ovom dijelu Europe na pacijentu u tako ranoj životnoj dobi, čime se Zagreb upisao na kartu izvrsnosti kao jedan od rijetkih centara u kojima se ovakvi zahvati mogu obaviti..." istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga na konferenciji za novinare na kojoj je u Klaićevoj predstavljen ovaj jedinstveni zahvat.
Zahvat su predstavili glavni operater i mentor programa rekonstrukcije zdjelice kod malignih bolesti Robert Kolundžić iz Klinike za traumatologiju te voditelj ortopedskog tima Davor Bojić, koji je istaknuo da je zahvat dodatno otežalo to što je riječ o mladoj osobi u razvoju, a zbog veličine tumora dječaku je uklonjeno više od pola zdjelice te nije bilo mogućnosti za ugradnju standardnog implantata.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Osman Kadić naglasio je da je to bila prva operacija izvedena u 3D tehnologiji u bolnici u Klaićevoj te prva takva operacija izvedena na mladoj osobi u ovom dijelu Europe."...Ovim zahvatom opravdali smo status referentnog centra za solidne tumore u dječjoj dobi Ministarstva zdravlja. Također, imamo mogućnost postati regionalni centar te na neki način brendirati ovo znanje..." rekao je ravnatelj.

Operacija je koštala 25 000 eura, a izvedena je uz financijsku pomoć HZZO-a, jer implantat nije na listi standardnih ugradbenih materijala, te uz pomoć domaće tvrtke Instrumentaria koja je izradila nacrte za 3D zdjelicu. Implantat je isprintan na 3D printeru u Engleskoj budući da u Hrvatskoj takav uređaj ne postoji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.