Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gradonačelnik o mjeri Roditelj-odgojitelj: "Mjera nije Bandićeva niti je ukidanje Tomaševićevo"

26.04.2022.

13:14

Autor: Mario Mihaljević

Dan poslije odluke suda

Dan poslije odluke suda

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Dan poslije odluke Visoki upravni sud privremeno je zaustavio ukidanje mjere Roditelj-odgojitelj, dok ne odluči o zakonitosti te odluke. To znači da će se od 1. svibnja korisnicima mjere, kojih je oko 5 tisuća 800, novčana naknada isplaćivati redovito. U emisiji Radio Sljemena "Gradska posla", pobornici i protivnici mjere iznijeli su svoje stavove. 

Ne stišavaju se reakcije na jučerašnju odluku Visokog upravnog suda. Idućih mjeseci Grad Zagreb će korisnicima naknade morati plaćati oko 40 milijuna kuna na mjesec, što će biti uteg za gradski proračun. Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko pozdravlja odluku suda, za koju kaže da je donesena u pravom trenutku bez ikakve štete za Grad Zagreb:


- Oni su u 9. mjesecu istaknuli da se novaca ima, a iz svojih ideoloških razloga ne žele nastaviti plaćati korisnike roditelj odgojitelj. Moramo istaknuti da je ovu mjeru donijela bivša vlast, i to nije Bandićeva mjera, kao što ovo ukidanje nije Tomaševićevo.  Mjeru je donijela Gradska skupština, kao što ju je i ukinula. 


Od svoga stajališta o ukidanju mjere ne odustaje gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na tu mjeru potrošeno je 15 puta više novca nego na gradnju dječjeg vrtića, rekao je gradonačelnik:


- Žao mi je da je donesena odluka o privremenoj obustavi, a da se još ne zna da li je odluka Gradske skupštine bila u skladu sa zakonom. Pet mjeseci je prošlo, i tek smo sada dobili neposredno prije stupanja na snagu te odluke rješenje suda, kojim se nalaže Gradu Zagrebu da i dalje isplaćuje naknadu -


Odluka Visokog upravnog suda bila je očekivana, smatra profesor upravnog prava na Pravnom fakultetu, Vedran Đulabić. Nije htio komentirati zakonitost same odluke, ali smatra da su korisnici mjere imali legitimna očekivanja od Grada:


- Temeljni prigovor ovom aktu je bio da je on donijet retroaktivno, što znači da ima povratno djelovanje, i da je na taj način narušio legitimna očekivanja, a to znači da će do neke dobi oni dobivati neka sredstva. Oni nisu zato krivi, ovdje  se Upravni sud, vodio samo zakonitošću, a to znači ako ste stvorili nekome neko legitimno očekivanje, da mu ga ne možete samo tako narušiti-


Roditelji odgojitelji za sada su korak ispred vladajućih, a konačan pravorijek dat će sud.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradska posla

Uvijek provjereno i bez zadrške - o gradu i onima koje financiramo prirezom : "Gradska posla" slijede stope rado slušanih emisija Radio Sljemena gradske tematike. Budite s nama utorkom od 10 sati i 30 minuta. Urednik je Ivan Fedor.

Poslušajte u Slušaonici