Hrvatski radio

Radio Sljeme

Brzo i anonimno testiranje na HIV i hepatitis

03.05.2013.

12:27

Autor: Fabijan Kale

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Domagojevoj ulici otvoren je "Check point Zagreb" Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Svi koji žele mogu obaviti brzo, jednostavno, anonimno i besplatno testiranje putem sline na HIV, hepatitis C i druge spolno prenosive bolesti, te dobiti savjete, a rezultat testiranja gotov je već za 20 minuta.

U uređenje 120 četvornih metara prostora grad je uložio 125 tisuća kuna, te izdvojio još 200 tisuća za nabavku testova.

"Check point Zagreb" zajednički je projekt Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa te Grada Zagreba. Check point je community based testing centar, koji osigurava moderan i inovativan pristup zdravlju građana, kakav zemlje EU prakticiraju već nekoliko godina. Namijenjen je prvenstveno mladima kojima se nudi vaninstitucionalna usluga testiranja sline na HIV, hepatitis C i druge spolno prenosive bolesti, te kvalitetno pred i post savjetovanje.

CP postoji u 20-ak zemalja EU uključujući i zemlje istočne Europe, a temelji se na međunarodnim studijama pristupa prevenciji širenja HIV i hepatitis infekcije te međunarodno priznatom trendu pristupa građanima, općoj populaciji i rizičnim skupinama izvan zdravstvenih institucija i klasičnih metoda vađenja krvi, u potrebi za testiranjem na HIV, hepatitis C i spolno prenosive bolesti najmodernijom i najinovativnijom tehnologijom brzog testiranja sline. Ta tehnologija priznata je i od strane Svjetske zdravstvene organizacije i od strane Europske komisije za zdravstvo.

Kako je u Hrvatskoj testirano na HIV tek oko 2% spolno aktivne populacije, a što je puno manje od europskog prosjeka, a ne postoji ni kvalitetna promocija testiranja kao i dostupnost vaninstitucionalnog testiranja, Check point će uvelike doprinijeti povećanju broja testiranih osoba kako na HIV tako i na hepatitis C, a poslije i na druge spolno prenosive bolesti.

Check point će u prvoj fazi djelovanja osigurati anonimno testiranje na HIV i hepatitis C iz sline - bez uputnice, te van medicinske institucije, bez potrebe za vađenjem krvi. Osim testiranja, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zagreb osigurano je savjetovanje, psihološka pomoć, upućivanje u relevantne institucije na liječenje te psihosocijalna pomoć kroz resurse udruge HUHIV.

Testiranje na HIV i hepatitis C bit će provedeno testovima, koji su potpuno nova dijagnostička kategorija testova za brzu i izuzetno točnu dijagnostiku zaraze HIV-om i hepatitisom C iz uzoraka sline. Jednostavni su poput brzih testova, ali nisu "klasični" brzi testovi, te su ujedno i jedina tehnologija u svijetu koja može brzo i točno prepoznati antitijela prema HIV-u i hepatitisu C u uzorcima sline.

Za projekt Check point Zagreb, Grad Zagreb je osigurao prostor u Ulici kneza Domagoja 10, te je sudjelovao u nabavi 650 testova za otkrivanje hepatitisa, C koji će biti korišteni u prvoj fazi projekta. Za drugu fazu projekta predviđeno je i testiranje na druge spolno prenosive bolesti.

Projekt "Check point Zagreb" bit će pod supervizijom stručnjaka Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.