Hrvatski radio

Radio Sljeme

Crkva sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu postaje manja bazilika

08.12.2022.

13:54

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Crkva sv. Antuna Padovanskog

Crkva sv. Antuna Padovanskog

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Crkva sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu večeras će biti proglašena manjom bazilikom. Svečano misno slavlje u 19 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a Dekret pape Franje pročitat će apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua. 

Dugogodišnje djelovanje franjevaca konventualaca na Svetom Duhu prepoznala je Sveta Stolica te je papa Franjo, Dekretom Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u kolovozu ove godine, crkvu sv. Antuna Padovanskoga uzdignuo na čast manje bazilike. A tijekom večerašnjeg slavlja kao prvi rektor bazilike bit će predstavljen upravitelj Župe sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar. Otkrio nam je planove.


- Pokrenuli smo i suradnju s TZGZ, osmislili virtualnu šetnju. Napravili smo novi "web" koji funkcionira po metodi umrežavanja svih župa sv. Antuna Padovanskoga po Hrvatskoj i BiH. Želimo se s vremenom isprofilirati kao jedno ozbiljno hodočasničko mjesto jer imamo što za ponuditi - u arhitektonskom i umjetničkom, ali i duhovnom smislu. Naša Pučka kuhinja svakoga dana pripremi oko 400 obroka pa će ljudi moći i volontirati, a tu je i vidikovac s kojeg puca pogled na cijeli Zagreb, rekao nam je fra Ivan Marija Lotar.


Prema crkvenim propisima, naslov manje bazilike mogu dobiti crkve osobite važnosti za liturgijski i pastoralni život. Jedan od uvjeta je i prikladna veličina svetišta, povijesna važnost i umjetnička ljepota te dovoljan broj svećenika koji su vjernicima na raspolaganju za podjelu sakramenata. A crkva sv. Antuna Padovanskoga treća je na području Zagrebačke nadbiskupije kojoj je ukazana čast naslova bazilike.


-  Uz baziliku Presvetoga Srca Isusova u Palmotićevoj i baziliku Majke Božje Bistričke. Dakle, druga bazilika u Gradu Zagrebu. To je velika čast, potvrda i ohrabrenje, kaže fra Ivan.


Večerašnja svečanost proglašenja nastavlja se na slavlja kojima su prošle i ove godine na Svetom Duhu proslavljene 100. obljetnica dolaska fratara i 90. obljetnica osnutka župe.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici