Hrvatski radio

Radio Sljeme

Crveni nosovi za djecu s poteškoćama u razvoju

27.03.2017.

16:24

Autor: Mia Majić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Interaktivna glazbena predstava Crvenih nosova, "Karavan orkestar" je službeno predstavljena dns u Centru za rehabilitaciju u Sloboštini. Cilj je pomoći djeci s poteškoćama u razvoju putem glazbe i plesa.

Klaunovidoktori su opet u akciji. Crveni nosovi su ovaj put u ulozi "Karavan orkestra", tročlane skupine koja svojim performansama uveseljava djecu s poteškoćama u razvoju i nemoćne osobe starije životne dobi. Plesom, glumom, pjevanjem i sviranjem, ova vesela družina pokušava djeci približiti realni svijet, ali i osluškivati njihove potrebe.

Budući da djeca s posebnim potrebama također, kao i sva ostala djeca prolaze iste kognitivne faze razvoja, nema boljeg načina za napredak i učenje od ovog koji nude Crveni nosovi, istaknula je ravnateljica podružnice Sloboština, Centra za rehabilitaciju Zagreb, Ružica Stipčić. Dodala je kako djeca tim putem uče ne samo komunicirati s klaunovima, nego i međusobno jedni s drugima. 

Projekt  tim više dobiva na značaju jer je izašao iz javno zdravstvenih ustanova te svoje sadržaje od sada nudi svima koji su u potrebi: rehabilitacijskim centrima, odgojno obrazovnim ustanovama i svim drugima koje rade s osobama s poteškoćama u razvoju, rekao je umjetnički direktor i osnivač Crvenih nosova, klaunovadoktora, Zoran Vukić. 

Dosta pažnje poklanjamo detaljima, temperaturi, obliku, boji i glazbi čija se melodija često ponavlja čime je djeci omogućeno aktivnije sudjelovanje u programu koji nudimo, objasnila je glumica i lutkarica, Marina Bažulić. Dodaje kako ih se često upozorava da su djeca osjetljiva na zvukove i dodire, no misli kako se djeca tada najviše opuste i kako to vrlo dobro funkcionira.

Projekt se uspješno izvodi u sedam zemalja pod okriljem međunarodne partnerske organizacije RED NOSES Clowndoctors International.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.