Hrvatski radio

Radio Sljeme

Čudo moderne medicine: Mala Maša iz Klaićeve bolnice zdrava odlazi kući!

18.05.2018.

14:29

Autor: Magdalena Pongrac

Čudo moderne medicine: Mala Maša iz Klaićeve bolnice zdrava odlazi kući!

Čudo moderne medicine: Mala Maša iz Klaićeve bolnice zdrava odlazi kući!

Foto: - / -

Maša, djevojčica koja je rođena u 27. tjednu, sa šansom da preživi manjom od 10 posto, nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva, danas je iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj izašla kao zdravo dijete. Slučaj je to koji ulazi u povijest hrvatske i svjetske medicine.

Mala Maša odnijela je svoju prvu pobjedu - nakon što je u KBC-u Sestre milosrdnice rođena s porođajnom težinom 7 puta manjom od uobičajene, i nizom komplikacija rizičnih za život - danas je iz Klaićeve izašla kao pravi borac. Za njezino ozdravljenje zaslužan je tim stručnjaka koji je predano radio od trenutka njezina rođenja, rekao je kirurg Stjepan Višnjić koji je izveo kompleksnu abdominalnu operaciju na djevojčici teškoj svega 450 grama, a koja je u Kliniku u Klaićevoj zaprimljena zbog upale crijeva s perforacijama. Apsolutno sve čestitke timu u Vinogradskoj, to što su napravili je čudo, jer se vrlo rijetko događa da tako male bebe izguraju inicijalnu reanimaciju. Cijela priča, od trenutka kad je doktorica nazvala pa do izlaska iz sale, trajala je manje od 6 i pol sati, dakle bio je više nego koordiniran tim, naši anesteziolozi su pripremili intenzivnu njegu, primarijus Butković je već sve složio u sali tako da je sve išlo automatski i ta je reakcija spasila Mašu, kazao je Višnjić.

Preživljenje takve djece u pravilu je manje od 90 posto, pa će Hrvatska liječnička komora dodijeliti odličja timu medicinskih stručnjaka koji je omogućio da Mašina majka danas svoju bebu prvi puta odvede kući.  Na početku je bilo jako teško, ali vjerovala sam da će to sve na kraju biti dobro i stvarno sam zahvalna svim liječnicima i bolničkom osoblju što su nam pomogli, što su se brinuli za Mašu i što napokon idemo doma uživati sa svojim djetetom, rekla je Mašina majka.

Velik je ovo uspjeh za malu Mašu, no i potvrda da hrvatska medicina stoji rame uz rame svjetskoj, jer na svijetu postoje samo tri djevojčice koje su preživjele tu složenu operaciju. Isto tako, to je potvrda da je nasušna potreba napraviti Nacionalnu dječju bolnicu s rodilištem u Zagrebu. Ne vidim nijedan razlog da ne napravimo Nacionalnu dječju bolnicu i Nacionalnu sveučilišnu bolnicu, kako bi ovi ljudi čija imena ovdje gledamo i njima slični diljem Hrvatske, mogli što bolje raditi, istaknuo je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tako je ovaj slučaj Hrvatskoj donio uspjeh svjetskog razmjera, a Mašu uvrstio u jedno od čuda moderne medicine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.