Hrvatski radio

Radio Sljeme

Čuvajte svoje ljubimce, lisice su u gradu!

30.10.2015.

10:34

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U posljednje vrijeme građani su prijavili pojavu povećanog broja lisica koje, u potrazi za hranom, sve češće zalaze gotovo do centra grada. Iako je riječ o plahim životinjama koje izbjegavaju ljude, ako su bolesne, mogle bi biti opasne.

Iako su lisice nedavno oralno cijepljene od bjesnoće, opasnost od bolesti i dalje postoji, pogotovo za mačke i pse ako dođu u kontakt sa zaraženom životinjom. Po riječima tajnika Lovačkog saveza grada Zagreba Ivana Krupeca, u tom slučaju treba zvati Veterinarsko-higijenski servis koji djeluje u sklopu Zoološkog vrta.

Oni tada preuzimaju brigu o životinji, ako je potrebno, šalju je u Zoološki vrt na liječenje te vraćaju u njeno prirodno stanište.

U nadležnom Gradskom uredu za poljoprivredu neslužbeno se doznaje da reagiranje na lisice i nema posebnog smisla budući da država troši novac na njihovo cijepljenje. Lovci su pak nezadovoljni jer ih je zakonodavac izostavio iz rješavanja ovog problema u urbanim sredinama, pa se tako lisicama i drugim divljim životinjama bave isključivo u lovištima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.