Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Dan crvenih haljina" ponovno govori o opasnosti moždanog udara kod žena

05.02.2020.

13:13

Autor: Čarles Gržinić

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Iz tog razloga iznimno je važno biti svjestan čimbenika rizika te je itekao važno poduzeti i naučiti mjere koje će smanjiti nastanak moždanog udara.

Toga su itekao bili svjesni u Hrvatskom neurološkom društvu koji je zajedno s partnerima na Trgu bana Josipa Jelačića po prvi puta organizirali javnozdravstvenu akciju "Dan crvenih haljina" koja za cilj ima podizanje razine svijesti o karakterisitikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, kao i mjerama prevencije i liječenja ove bolesti. 

Potaknuti poražavajućim podacima koji pokazuju da cje moždani udar treći vodeći uzročnik smrtnosti kod žena dok je kod muškaraca na petom mjestu, u sklopu akcije organiziran je i čitav niz nastupa stručnjaka s ciljem podizanja svijesti o mogućnostima prevencije ali i samopomoći kao što je šetanje, kvalitetnija prehrana. 

 

"Dan crvenih haljina" završava u petak u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje će se održati bogati glazbeno - scenski program. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.