Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan Fakulteta političkih znanosti

07.11.2014.

14:17

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fakultet političkih znanosti najstarija znanstvena institucija s područja političkih znanosti u ovom djelu Europe proslavio je 52. obljetnicu. Osim toga fakultet je obilježio i 18. rođendan Radio Studenta te 2. rođendan prve studentske televizije.

Čestitajući obljetnicu fakulteta zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin je istaknula kako je fakultet dao velik doprinos razvoju hrvatskog novinarstva, te podizanju opće političke kulture: "Nema nikakve dvojbe da nas iz aktualne, društvene i gospodarske krize, mogu izvući samo znanje, izvrsnost, politička mudrost i diplomatska umješnost, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu. Ostvarenju takvih ciljeva i vaš fakultet može dati značajne doprinose, ai daje ih."

Između Fakulteta političkih znanosti i Ministarstva obrane postoji čvrsta veza. Od 2010. pokrenuti su posebni studijski programi za časnike oružanih snaga, istaknuo je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić: "Nakon četiri godine rada, razgovora i razmjene mišeljnja i kritičkog propitivanja u rujnu ove godine pokrenuli smo program interdisciplinarnih preddiplomskih sveučilišnih studija - Vojno vođenje i upravljanje upravo na ovom fakultetu."

Postotak zapošljavanja studenata novinarstva je oko 22 posto, a politologa 19, rekla je dekanica Lidija Kos-Stanišić: "Naše društvene znanosti nažalost nemaju baš trenutačno bolju budućnost. Smanajili smo kvote, a samim time manje novinara i politologa izlazi na tržište rada. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti biti bolje." 

Na današnjoj proslavi proglašeni su najuspješniji studenti u prošloj akademskoj godini.

Nakon svečane sjednice održan je komemorativni skup u znak sjećanja na znanstveni i nastavni rad profesora Ivana Prpića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.