Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan je dobrovoljnih davatelja krvi

25.10.2016.

08:07

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj se svake godine 25. listopada obilježava kao Dan dobrovoljnih davatelja krvi, što je prigoda da se uputi zahvala svim građanima koji nesebično daruju krv kako bi pomogli drugima u očuvanju njihova života.

Dan dobrovoljnih davatelja obilježava se u znak sjećanja na prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji HCK-a, koja je održana davne 1953. godine Sisku. Dobrovoljno davalaštvo krvi kod nas se temelji na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, a danas HCK okuplja 161.791 aktivnog davatelja. 

HCK ima najbrojniju obitelj davatelja krvi u zemlji, ponosni smo na sve koji svojim nesebičnim djelovanjem spašavaju ljudske živote. U budućnosti moramo više raditi na animaciji žena za darivanje krvi jer trenutno je značajno manji njihov broj (16 posto), nego muškaraca (84 posto), kaže izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt. Također ističe kako treba pronaći način za poticanje mladih na darivanje krvi. 

U HCK-u su lani prikupili ukupno 154.186 doza krvi, što je za 7771 dozu više od predviđenog plana za 2015. godinu, te 9061 doza više u odnosu na 2014. godinu. U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi, koji se ove godine obilježava pod geslom "Krv nas sve povezuje", 346 darivatelja primit će u petak, 28. listopada, priznanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za stotinu, odnosno 75 davanja krvi.

Radi se o 323 muškarca i 23 žene. Osim HCK-a, u prikupljanju krvi sudjeluje i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu. Njegova ravnateljica Irena Jukić ističe kako se u suradnji s HCK-om godišnje prikupi oko 190.000 doza krvi, od kojih se samo zagrebačkim bolnicama preusmjeri preko 100.000 doza. 

Krv je nezamjenjiv lijek za mnoga bolesna stanja, a jedini izvor toga lijeka je zdrav čovjek, darivatelj krvi. Ne smijemo zaboraviti da svi u jednom trenutku možemo biti potencijalni primatelji krvi, kaže Jukić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.