Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan narcisa

22.03.2014.

14:14

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Humanitarna akcija u povodu Dana narcisa, svjetskog dana posvećenoga borbi protiv raka dojke, na Trgu Petra Preradovića okupila je ljude iz hrvatskoga političkoga i javnog života, te velik broj aktivista i zainteresiranih građana. Akciji su se pridružili i predsjednik Ivo Josipović te gradonačelnik Milan Bandić.

"Svijest o toj opasnoj bolesti raste, što je dobro, no još uvijek postoje podaci koji govore da ta svijest nije dovoljna i zato su ovakve akcije iznimno važne", poručio je tom prilikom predsjednik Josipović, koji je visoki pokrovitelj akcije.

Akciju organizira udruga Europa Donna Hrvatska - hrvatski forum za borbu protiv raka dojke, a ove se godine održava pod sloganom "Darujmo ružičasti život" kojoj je cilj donošenje Nacionalnog programa za liječenje u specijaliziranim centrima te prodajom narcisa prikupiti sredstva za kupnju aparata za jednokratnu intraoperativnu radioterapiju.

Josipović je istaknuo kako je nabava najboljih mogućih aparata apsolutni prioritet. "Činimo sve što je moguće a i ovakve su akcije prilog tome", kazao je predsjednik. Pozdravio je pomoć koju akciji daje Grad Zagreb te istaknuo kako je siguran da i u Vladi vode računa o tome i da će u skladu s mogućnostima i prioritetima pomoći tu akciju.

Gradonačelnik Bandić pozvao je sve Zagrepčane da se odazovu akciji kako bi pomogli ljudima kojima je pomoć najpotrebitija. "Nema suvišnih kad se čine dobra djela, tada nas je uvijek premalo. Stoga pozivam sve sugrađane da se odazovu ovoj akciji i da svaki dan učine po jedno dobro djelo više", kazao je gradonačelnik.

Josipović i Bandić obišli su prodajne štandove udruge Europa Donna Hrvatska, Centra za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka dojke udruge "Sve za nju", Hrvatske lige protiv raka i Kluba žena oboljelih od raka dojke, te Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, te se kratko zadržali u prodaji narcisa i fotografiranju s građanima.

Aparat IORT ili intraoperativna radioterapija omogućuje jednokratno zračenje odmah po operaciji i vađenju tumora, nakon čega se žene više ne moraju podvrgavati štetnom zračenju. Aparatom se postiže maksimalan efekt zračenja i sigurnost od eventualnog recidiva. Mobilan je pa može biti korišten u više sala jedne ustanove. Za njegovu je kupnju potrebno skupiti milijun eura, a udruga Europa Donna Hrvatska do sad je skupila oko 300 tisuća kuna.

"Svjesni smo da niti jedna pojedinačna akcija ne može skupiti dovoljno novaca, no puno akcija ovakvog kalibra to zasigurno može", kazala je predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska Vesna Ramljak. No, ono što je najvažnije jest senzibilizirati javnost, ministarstvo i državu da se osvijesti potreba za kupnjom tog neophodnog aparata, napomenula je.

Ovogodišnji 19. po redu dan posvećen oboljelima od raka dojke održava se osim u Zagrebu u još pedesetak hrvatskih gradova. Prodajne štandove na Cvjetnom trgu obišao je i na njima prodavao narcise i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, koji je poručio da će Grad i skupština učiniti sve da se smanji broj oboljenja od te opasne bolesti te financijski poduprijeti sve udruge u Zagrebu koje se bave tom problematikom.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, Ministarstva zdravlja, Grada Zagreba, te Zagrebačkog holdinga. Suorganizatori su Klinika za tumore KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, Hrvatska liga za borbu protiv raka i Hrvatsko senološko društvo - stručno društvo HLZ-a.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.