Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan oslobođenja grada Zagreba

08.05.2014.

14:55

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je oslobođenja grada Zagreba i ulaska jedinica Desetog zagrebačkog korpusa u grad 8. svibnja 1945. U Staroj gradskoj vijećnici održan je kulturno-umjetnički program i otvorena izložba "Oslobođenje grada Zagreba".

U Narodno oslobodilačkoj borbi sudjelovala je četvrtina od 220 tisuća stanovnika tadašnjega Zagreba, istaknuo je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin. Ti borci mogu biti ponosni na svoje sudjelovanje u otporu fašizmu rekao je Habulin: "Borci 10. zagrebačkog korpusa i svi antifašistički borci, te aktivisti Zagreba i čitave sjeverozapadne Hrvartske, mogu biti ponosni na svoj doprinos antifašističkoj borbi. Oni su  na najbolji mogući način skinuli ljagu koju je hrvatskom narodu nanio ozloglašeni režim Nezavisne države Hrvatske. Zagreb kao glavni grad Hrvatske za sveukupni doprinos u Narodno oslobodilačkoj borbi i žrtava koje je podnio u toj borbi s razlogom je dobio od Josipa Broza Tita najveće priznanje - Orden narodnog heroja i naziv Grad heroj."

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je u antifašističkoj borbi stradalo gotovo 12 posto naših sugrađana: "Zagrebački sveučilištarci, sindikalisti, radništvo iznjedrili su vodeće političke i komunističke aktiviste koji su predvodili antifašističku revoluciju. Zagrebačko građanstvo bilo je inkubator progresivnog i revolucionarnog mnijenja, a slavni Zagrebački partizanski odred - 10. korpus, potvrdio se kao presudna vojno-politička formacija koja je svoim ratnim operacijama oslobodila cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, Posavinu i Prigorje, te ubrzala tempo oslobađanja cijele zemlje. Kada se tome dodaju Kerestinečke žrtve i pogubljeni na Dotršćini onda zaista možemo biti ponosni na zagrebački i hrvatski doprinos sjetskoj antifašističkoj koaliciji."

Dodajmo kako je u spomen parku Dotršćina izaslanstvo grada prijepodne položilo vijenac kod centralnog spomenika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.