Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan plavog irisa protiv raka debelog crijeva

27.05.2017.

12:56

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je plavog irisa, koji ima za cilj pružiti potporu osobama oboljelim od raka debelog crijeva te osvijestiti građane o toj zloćudnoj bolesti. Na Cvjetnom Trgu tim su se povodom dijelili plavi irisi, a građani su se imali priliku informirati o prevenciji.

Predsjednik Lige protiv raka Damir Eljuga upozorio je na važnost preventivnih pregleda. Drago mi je da je Hrvatska liga protiv raka prije 5, 6 godina pokrenula Dan irisa i javno-zdravstvenu kampanju s ciljem i željom da senzibiliramo pučanstvo da se odazovu na poziv u sklopu Nacionalnog programa raka debelog crijeva. Od ove bolesti u Hrvatskoj obolijeva čak 3 tisuće osoba, a umre ih 2 tisuće, ali što nas još više zabrinjava je da su te stope pojavnosti i mortaliteta na uzlaznoj putanji, naglasio je Eljuga.

Predstavnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Nataša Antoljak rekla je da od ove zloćudne bolesti sve češće obolijevaju mladi. Generacije koje su rođene od 1990. na dalje imaju više nego dvostruki rizik od oboljevanja i to u ranijoj dobi, stoga su redovite pretrage najbolji način da se bolest ne razvije. Dodala je da se u narodu obično pogrešno govori o tome da nema lijeka protiv raka. Svi se osjećaju bespomoćni, međutim, ne samo da je moguće izliječiti tu vrstu raka nego ga je moguće i spriječiti. Naglasila je da je najveći problem needuciranost stanovništva. Kako ga možemo spriječiti? Tako što se u najrizičnijoj skupini u koju spadaju stariji od 50 godina može provoditi program u kojem se u prvoj fazi šalju testovi na kućnu adresu i onda se očitavaju u zavodima za javno zdravstvo.

Iako su uzroci obolijevanja često nepoznati, pojava raka debelog crijeva povezuje se s uzimanjem pretjerane količine crvenog mesa, naročito dimljenog i, svakako, debljina. I, obavezno napominjem, najveći rizični čimbenik je pušenje duhana, koje je povezano s čitavim nizom malignoma, upozorila je Antoljak.

Ukoliko ga se otkrije na vrijeme, rak debelog crijeva potpuno je izlječiv, stoga je preventivni pregled najveća usluga koju možete učiniti za svoje zdravlju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.