Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dan poslije - golema šteta na zelenilu

31.07.2014.

11:56

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jako grmljavinsko nevrijeme, koje je u srijedu poslijepodne pogodilo Zagreb, za sobom je ostavilo golemu štetu na zagrebačkom "zelenom" fondu. Posljedice će se osjećati još godinama.

Ekipe hitnih intervencija podružnice Zrinjevac još uvijek saniraju posljedice nevremena - dosada su intervenirali 45 puta i uklonili 42 stabla koja su popucala pred olujnim naletima vjetra. Prometnice i nogostupi uglavnom su očišćeni pa dežurne ekipe kontroliraju stanje gradskih parkova.

Prema riječima voditelja podružnice, Igora Toljana, Zagreb ne pamti ovaku golemu štetu na zelenilu: "Ovo je četvrto već olujno nevrijeme u ovoj godini i štete su užasne...naročito ova godina s ovoliko vlage. Biljna masa je teška, u punoj vegetaciji tako da vrlo mali vjetar može izazvati određena oštećenja, a ovo jučer je bio izuzetno jak nalet vjetra i puno je bilo i vjetroizvala i vjetroloma još više."

Većina stabala, nastradalih u nevremenu, bila je zdrava. Stradavale su sve vrste topola, crnogorica, platane, lipe i javori, a njihova će "obnova" trajati godinama, rekao je Toljan:

"Intenzivnom njegom zelenila je moguće sanirati štete, a nadoknada će biti višegodišnja jer nemoguće je zasaditi takva stabla, u tom stadiju razvoja, kao ova koja su stradala".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.