Hrvatski radio

Radio Sljeme

Deset godina za čišći okoliš

21.03.2014.

18:12

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naš poznati fotograf Romeo Ibrišević cijelo desetljeće diljem Hrvatske iz prirode izvlači olupine, ostavštinu onih koji za okoliš i budućnost našega planeta ne mare. Okruglu obljetnicu odlučio je proslaviti zajedno s Radio Sljemenom iniciravši naš projekt 'Svi na zeleno' tako što nam je pokazao fotografije automobilskih olupina u srcu Parka prirode Medvednica. Tko bi na to ostao ravnodušan?

Romeo je prošao sve hrvatske krajeve, često ističe da je na relativno malom i slabo naseljenom otoku Žirju otkrio preko 250 automobilskih olupina. Kako je tek ondje gdje je ljudima priroda dostupnija nego na udaljenom otoku? 'Katastrofa', slušali smo godinama i u našem programu od Ibriševića koji je nerijetko čistio šume na širem zagrebačkom području, osobito na Žumberku. Za svoj je 'životni projekt' tijekom godina zainteresirao brojne javne osobe, primao priznanja i podršku svih ljubitelja prirode, ali i onih koji bi se o njoj trebali bolje skrbiti. Nije odustajao i Hrvatska je danas znatno manje zagađena automobilskim olupinama nego što bi to bila bez Romea.

U akciji 'Svi na zeleno' još će jednom pokazati kako se treba odnositi prema prirodi i okolišu koji nas okružuje. A čitateljima našeg portala donosimo samo mali dio foto arhive cijelo desetljeće starog cilja - očistimo Hrvatsku!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.