Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Djelujte sada" i zaštitite se od melanoma!

26.05.2019.

11:32

Autor: Magdalena Pongrac

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Javnozdravstvena akcija "Djeluj sada" održava se na Jarunu. Građani ondje od 10 do 18 sati mogu besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

Kroz projekt "Djeluj sada" tijekom 12 godina pregledano je 50 tisuća građana, a samo prošle godine u akciji preventivnih pregleda madeža, na uzorku od tisuću Zagrepčana, otkriveno je 140 zloćudnih tumora kože.

U današnjoj akciji sudjeluje 20 liječnika specijalista dermatologa i onkologa, a o važnosti zaštite od sunca više je rekla predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, Mirna Šitum - Uvijek i opetovano ponavljamo da je preventiva na prvom mjestu. To znači osviješteno ponašanje na suncu, fotoprotektivno ponašanje - zaštitite vašu djecu od najmlađe životne dobi, naučite ih živjeti sa suncem, da od njega ubiru sve koristi, ali i da se zaštite od neželjenih učinaka ultraljubičastog zračenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.