Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sanitarna inspekcija u petak pregledava žičaru - posljednja dozvola nadohvat ruke?

02.02.2022.

16:56

Autor: AKK/Radio Sljeme

Sljemenska žičara iščekuje dozvolu za buku

Sljemenska žičara iščekuje dozvolu za buku

Foto: Radio Sljeme/HRT / Radio Sljeme

Od devet uporabnih dozvola, koje su potrebne da bi proradila, žičara ih ima osam, a nedostaje ona za buku. No, iz Državnog inspektorata najavljuju kako će Sanitarna inspekcija u petak obaviti tehnički pregled sljemenske žičare. Podsjetimo, već više od godinu dana 700 milijuna kuna vrijedna građevina čeka početak ispunjavanja svoje svrhe. Ministarstvo zdravstva promijenilo je Pravilnik o buci u kojem je žičara integrirana u prometnu infrastrukturu što do sada nije bila i sada smije emitirati više razine buke. 

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata poslala je priopćenje u kojem stoji kako će tehnički pregled Žičare Sljeme obaviti u petak 4. veljače 2022. godine.

Preuzet će dokumentaciju nadležnog upravnog tijela te dati mišljenje je li žičara izvedena u skladu s izdanom Potvrdom o usklađenosti glavnog projekta sa sanitarno-tehničkim uvjetima i uvjetima zaštite od buke i uvjetima zaštite od neionizirajućih zračenja te jesu li ispunjeni uvjeti vezani uz provedbu mjera zaštite od buke kako je propisano člankom 9. Zakona o zaštiti od buke. 


Zatim će dati mišljenje roku od osam dana od tehničkog pregleda i preuzimanja dokumentacije.


U smislu daljnje procedure, iz DIRH-a ističu da "sudjeluju u postupcima propisanim Zakonom o gradnji dajući posebne uvjete, sudjeluje u postupcima izdavanja građevinske dozvole tj. izdaje potvrdu na glavni projekt i sudjeluje u postupku izdavanja uporabne dozvole za građevine pod sanitarnim nadzorom. Sukladno čl. 99. Zakona o gradnji građevinsku odnosno uporabnu dozvolu za građevinu ŽIČARA SLJEME izdaje Upravno tijelo Grada Zagreba nadležno za poslove graditeljstva koje je i nositelj cijelog postupka. Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata redovito u okviru svoje nadležnosti, a na poziv upravnog tijela sudjeluje u svim fazama postupka koje to tijelo vodi."


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici