Hrvatski radio

Radio Sljeme

Europski Dan oživljavanja srca!

16.10.2014.

09:40

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europski je dan oživljavanja srca! U našemu se Gradu, edukativnim akcijama reanimacije obilježava na Trgu Petra Preradovića. Organizaciju potpisuju Hrvatsko društvo za reanimatologiju i Hrvatski liječnički zbor.

Moto ovogodišnje akcije je „Vaše ruke mogu spasiti život voljene osobe". Od 10.30 do 18 sati liječnici i studenti medicine podučavat će građane kako pravilno reanimirati osobe s iznenadnim srčanim zastojem.

Koordinatorica nacionalne kampanje iz Zaklade Hrvatska kuća srca,  doktorica Ivana Portolan Pajić, gostujući u našemu programu još jedno prigodno događnje najavila je i za subotu, također na Cvjetnome Trgu. Postupak oživljavanja možemo naučiti svi, jer pomoći - to je konačnici i naša zakonska obveza naglasila je naša sugovornica. U povodu toga - je i pokrenuta navedena javnozdravstvena kampanja - istaknula je je Portolan Pajić.

"...Kako prepoznati srčani zastoj...Znači osoba je u nesvijesti i ne diše...Treba slušati 10 sekundi pažljivo da li oboba dše i da li diše nepravilno. I ono što je prvo i osnovno pozvati Hitnu pomoć 194 ili 112. Nakon toga ćemo osigurati da osoba leži na tvrdoj i ravnoj podlozi i započeti s neposrednim oživljavanjem, odnosno masažom srca. Brzinom 100 do 110 puta u minuti snažno 5 do 6 centimetra utiskivati prsnu kost prema srcu..." - pojasnila je doktorica Ivana Portolan Pajić.

Naučiti postupak oživljavanja - na Cvjetnom možete večeras sve do 18 sati, a u subotu - od 12 do 14 sati.

Svake godine u Europi oko 500.000 ljudi doživi srčani zastoj. Zahvaljujući svladavanju osnovne tzv. kardiopulmalne reanimacije građani bi godišnje mogli spasiti čak 100.000 života.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.