Hrvatski radio

Radio Sljeme

Gospodarski forum grada Zagreba u Beču

05.05.2014.

17:55

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na gospodarskom forumu grada Zagreba u kući industrijalaca u Beču, na kojemu su bili nazočni i gradonačelnici Zagreba i Beča Milan Bandić i Michael Haeupl, predstavljen je razvitak Zagreba u osam projekata za koja bi mogli biti zainteresirani austrijski ulagači.

Skup je organiziran u svrhu daljnjeg unaprjeđenja investicija i gospodarske suradnje između Beča i Zagreba te između Hrvatske i Austrije. Predstavljeno je osam projekata, a za neke je na predstavljanju već izražen interes za ulaganja.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je da je riječ o projektima javno-privatnog partnerstva: Terme Zagreb, podzemna garaža, pet domova za umirovljenike, blok Badel i dogradnja Zagrebačkog velesajma.

Pročelnica gradskog ureda za programe i projekte EU Jelena Ricov predstavila je tri infrastrukturna projekta koji se pripremaju uz sufinanciranje iz stukturnih fondova EU. To su projekti modernizacija vodopskrbe i odvodnje u Zagrebu, projek izgradnje nove žičare na Sljemenu i izgradnja ultrabrzog pristupa internetu. Na skupu je sudjelovalo oko stotinjak gospodarstvenika iz Zagreba i Beča.

Gradonacelnik Milan Bandić i bečki gradonačelnik Michael Haeupl ocjenili su gospodarski forum dobrom prigodom za dogovor i poboljšanje suradnje poslovnih ljudi u realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata. Njih su dvojica u četiri oka razmijenili iskustva o upravljanju javnim poslovima, kvaliteti javnih usluga, novoj strategiji upravljanja nekretninama, javnom prijevozu i strategiji gospodarenja otpadom.

"Prijateljstvo dva grada i dva gradonačelnika ima kontinuirano uzlaznu putanju" izjavio je Bandić. Naglasio je da dva glavna grada imaju izuzetnu suradnju te da su današnji razgovor i održavanje gospodarskog foruma "kruna te suradnje". Bandic je izjavio Hini da je jako zadovoljan posjetom Beču i da je s bečkim kolegom dogovorio da se grad Beč i njegova turistička zajednica predstave na "Rujanfestu" u Zagrebu ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.