Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatski Crveni križ uspješno provodi projekt "Sigurniji vrtići i škole"

15.09.2023.

15:23

Autor: Radio Sljeme

Učenici pokazuju znanja iz prve pomoći

Učenici pokazuju znanja iz prve pomoći

Foto: Ivana Čutura / Radio Sljeme

Kako reagirati u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama, kako pružiti prvu pomoć i psihosocijalnu podršku? Sve to mogu naučiti djeca i djelatnici odgojno - obrazovnih ustanova u sklopu programa Hrvatskog Crvenog križa "Sigurniji vrtići i škole". Svoje vještine pokazali su nam učenici Osnovne škole Retkovec u Dubravi. 

Usred sata matematike tlo počinje podrhtavati, ali učenici 8. e razreda Osnovne škole Retkovec znaju što im je činiti. Prvo su se sakrili pod klupe, a zatim mirno i bez panike izašli van. Potresa, naravno, nije bilo. Riječ je o pokaznoj vježbi koju su izveli polaznici programa prve pomoći.


- Idem na prvu pomoć jer sam htjela kad sam bila mala postati doktorica, pomagati ljudima i spasiti im život i išla sam na natjecanje prve pomoći, bili smo peti, sviđa mi se ovdje i naučila sam puno stvari, na primjer, bočni položaj, kako zaviti rane, što trebamo napraviti ako netko slomi ruku - podijelila je s nama jedna od polaznica programa Tea Zelenika.


- Poanta svega ovog što je danas bilo jest da uključimo što više učenika u ove vježbe da se sami znaju snaći ako su doma tijekom potresa, da trebaju čekati ispod, na primjer, štoka ili nosivog zida, ako su vani, da su dalje od drveta ili nekog predmeta koji se može srušiti - rekao je učenik Marko Picak.


- Sigurnije škole i vrtići program su koji Hrvatski Crveni križ provodi već treću godinu gdje smo kroz taj program proveli 40 000 djece, više od 2000 učitelja i teta u vrtiću. Vidimo koliko je taj program važan, dešavanja u Maroku i Libiji su nas na sve to podsjetila. Mi smo i kao društvo prošli iskustvo potresa i mislimo da je iznimno važno djecu podučiti kako postupati u tim trenucima, bez obzira radi li se o potresu ili nekoj drugoj krizi - istaknuo je predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.


A kako bi još kvalitetnije mogli primijeniti nova znanja, učenici su na poklon dobili i torbe prve pomoći.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.