Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Hrvatski jezik" za srednjoškolce

17.03.2014.

10:48

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednji dan "Mjeseca hrvatskoga jezika" bit će obilježen predstavljanjem novog znanstveno-popularnog časopisa za srednjoškolce te izložbom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Časopis "Hrvatski jezik" namijenjen je srednjoškolcima, studentima, učiteljima, profesorima hrvatskoga jezika, lektorima, prevoditeljima, novinarima i svima koji se bave hrvatskim jezikom i kojima je stalo do jezične kulture. 

Časopis počinje znanstveno-popularnim člankom o nekom aktualnom jezičnom pitanju. Posebna će se pozornost posvetiti funkcionalnim stilovima hrvatskoga jezika te pravopisnim i gramatičkim problemima koji se pojavljuju u pojedinim strukama, terminološkim problemima, jeziku medija, jeziku i nazivlju koje se upotrebljava u školskim udžbenicima i programima itd. Zatim slijede kraći članci raspoređeni po rubrikama: Od Mile do Drage, U dva klika, Domaća zadaća, Od A do Ž, Jezik i društvo, Lektorske bilješke, Vremeplov i Čitaonica. Zamišljen je kao tromjesečnik i izlazit će krajem ožujka, lipnja, rujna i prosinca.

U povodu "Mjeseca hrvatskog jezika" , u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, bit će otvorena izložbu "375 godina hrvatskih pravopisa".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.