Hrvatski radio

Radio Sljeme

I dalje zatvorena vrata Hrvatskog školskog muzeja

13.10.2021.

14:41

Autor: Nevena Saraga

Foto: Radio Sljeme/ns

Foto: Radio Sljeme/ns

Foto: - / -

Hrvatski školski muzej ove godine obilježava 120. obljetnicu uz zatvorena vrata za posjetitelje, jer je zgrada Hrvatskog učiteljskog doma pretrpjela značajna oštećenja u zagrebačkom potresu. U međuvremenu se radila nužna sanacija kritičnih točaka i uklanjali potencijalni izvori opasnosti.

Zgrada Hrvatskog učiteljskog doma iz 1889., smještena na Trgu Republike Hrvatske, u kojoj se od osnutka 1901. nalazi Hrvatski školski muzej, teško je stradala u ožujskom potresu prošle godine, a u prosinačkom je dobila i manja dodatna oštećenja. 

U muzeju se nadaju da će najavljeni proces cjelovite obnove započeti i da će Hrvatski školski muzej nastaviti svoj rad u obnovljenoj zgradi, no teško je reći kada bi to bilo jer su, prema riječima ravnateljice Štefke Batinić, glavni problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi:

- Razumijemo da je naša zgrada još uvijek opterećena rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, no ipak se nadamo određenim pomacima ka obnovi zgrade. Naime, izgledno je da ćemo u skorije vrijeme, uz pomoć Gradskog ureda za kulturu, napraviti elaborat o stanju zgrade kao preduvjet za sve daljnje korake što se tiče obnove.  

Vrijedna baština okupljena je u 10 opsežnih i kompleksnih muzejskih zbirki, Arhivskoj zbirci i Pedagoškoj knjižnici i, na sreću, ostala je neoštećena.

Jedina mogućnost izložbene djelatnosti gostovanja su u nekom drugom muzeju, kaže viša kustosica i arhivistica Sanja Nekić:
- Mi ne možemo izlagati u našoj zgradi, ali izašli su nam u susret neki zagrebački muzeji, kojima smo zahvalni. Osim što gostujemo u Etnografskom muzeju, MSU je ugostio jednu našu prekrasnu cjelinu "Parišku sobu". 

120. obljetnicu Hrvatski školski muzej u prosincu će obilježiti u Muzeju grada Zagreba, a u tijeku su i pripreme za izložbu "Hrvatski u školi" koju će ugostiti Klovićevi dvori.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.