Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ima li nade za Imunološki?

16.11.2014.

19:40

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Agencija za lijekove i medicinske proizvode nedavno odobrila Imunološkom zavodu prodaju krvnih derivata - koje su proizveli između svibnja i srpnja prošle godine - ista je agencija dala i uredan nalaz za lijekove koje imaju na zalihama, ali ih ne mogu prodavati.

Napokon dobre vijesti za Imunološki zavod. Agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je Imunološkom zavodu prodaju krvnih derivata koje je proizvelo između svibnja i srpnja prošle godine, odnosno prije nego što je izgubio dozvolu za krvne pripravke i bakterijska cjepiva. Zbog izgubljene dozvole, bila je zabranjena prodaja već proizvedenog. Vrijednost zaliha krvnih pripravaka je oko 11 milijuna kuna.

No, zato što se ne zna koliko brzo i po kojoj cijeni će zalihe lijeka, koji se u međuvremenu uvozi, u prodaju radnici Imunološkog i dalje će biti u štrajku.

Traže da im se ispune osnovni zahtjevi, a to je ispalata plaća. Posljednju su plaću dobili za srpanj, i to 30. rujna. Ministarstvo gospodarstva već mjesecima pokušava osigurati novac za zaostale plaće.

Dodatno, Ministarstvo gospodarstva bi početkom sljedećega tjedna trebalo dobiti pozajmicu za Imunološki vrijednu između 13 i 15 milijuna kn. A to će omogućiti isplatu zaostalih plaća i pokretanje proizvodnje, odnosno dobivanje uvjetnih dozvola za krvne pripravke i bakterijska cjepiva. Tako bi radnici mogli mirnije čekati ulazak strateškog ulagača.

Njih osam je iskazalo sredinom godine interes. Prije nego što pristupe dubinskoj analizi tvrtke CERP mora utvrditi uvjete prodaje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.