Hrvatski radio

Radio Sljeme

Inicijativa roditelja za prometnu sigurnost učenika škole u Gajnicama

11.01.2023.

13:43

Autor: Radio Sljeme

Sigurnost djece

Sigurnost djece

Foto: Facebook / Zagreb

Vijeće roditelja OŠ Dragutin Domjanić u Zagrebu predlaže poboljšanje sigurnosti djece prilikom dolaska u školu.  Ističu da je sigurnost djece u prometu  obaveza državnih, gradskih i obrazovnih institucija

Posebna obaveza je na školskim ustanovama da svojim djelovanjem upozorava na probleme kojima se susreću njihovi polaznici jer se škola ne može vezati samo na administrativni prostor zgrade škole već je vrlo bitna i činjenica da djeca moraju doći do škole, tako škola organizira ili daje zahtjev za organiziranje prijevoza školskim autobusima. 


Problematiku sigurnosti dolaska i odlaska djece u školu nije moguće ograničiti na prostor ili okoliš škole, jer javna funkcija škole daje joj obavezu da kao prioritet traži i inicira suradnju sa drugim gradskim i državnim službama vezano za sigurnost i odgoj djece. 


Djeca su najugroženiji sudionici prometa s tim u vezi kao Vijeće roditelja pokrećemo inicijativu da se u poboljšanje sigurnosti djece posebno u prometu uključe i svi pružatelji javnih usluga. U prilogu vam dostavljamo okvirni prijedlog prometnih rješenja kojima bi se poboljšala sigurnost dolaska djece u školu. Sukladno, na Vijeću roditelja OŠ Dragutin Domjanić, usvojenom prijedlogu o poboljšanje sigurnosti prometa oko OŠ Dragutin Domjanić koji Vam dostavljamo u prilogu, predlažemo slijedeće: 


1. Mapiranje sigurnih puteva do škole - edukacija djece i roditelja 


• Posebna pozornost u edukaciji posvećuje se mlađim uzrastima (1., 2. i 3. razred) koji bi kroz edukaciju stekli naviku kretati se sigurnim putem prema školi, a ista edukacija bi se provela tijekom roditeljskih sastanaka gdje bi se roditelji upoznali sa povećanjem sigurnosti pješaka u ovom slučaju djece. 


• Škola bi edukaciju provodila tijekom sata razrednika i uz već postojeće aktivnosti u suradnji sa nadležnom policijskom postajom prometne policije organizirala edukacije kojom bi se djecu i roditelje upoznali sa sigurnim putem u školu. Osim škole u ovaj dio bi se uključila nadležna policijska uprava koja bi kroz svoje djelovanje u skladu sa prevencijom podržala inicijativu i pomogla u provedbi iste. 


2. Postavljanje uspornika – uzdignutih pješačkih ploha:

Gradski ured za promet bi u suradnji sa gradskom četvrti i mjesnim odborom planirao sljedeće radove u svrhu smirivanja brzine prometa i poboljšanja sigurnosti učenika: 


• Postava uzdignutih pješačkih ploha na križanju ulice Gajnice i ulice Pabla Nerude 


• Postava uzdignutih pješačkih ploha na križanje ulice Gajnice i ulice Kerestinečkih žrtava 

 

• Postava uzdignutih pješačkih ploha na križanje ulice Dubravica i križanje ulice Karažnik 


• Ulice Gajnice, Pabla Nerude, Kerestinečkih žrtava uvesti zonu 30 km/h, te ih tako i označiti, tako se posebno upozorava sudionike prometa na djecu u prometu.


OŠ Dragutin Domjanić se nalazi na prometnoj ulici Gajnice koja povezuje ulicu Karažnik sa ulicom Sigetje, te se u istoj ulici nalazi i gradska tržnica tako da je možemo nazvati „žila kucavica“ naselja Gajnice. Kao što je poznato OŠ Dragutin Domjanić pohađa više od 1 000 učenika time treba dodati i nastavno osoblje kao i prateće službe, korisnike dvorane tako da se dolazi do brojke od cca 1500 ulazaka i izlazaka u prostor škole tijekom radnog dana u tjednu, sami dolasci i odlasci u prostor škole ispunjava uvijete za posebnom regulacijom prometa, pri tome ne spominjemo gradsku tržnicu gdje se u jutarnjim satima odvija dinamičan promet vezano za dostavljanje, kupovanje,… tako da po slobodnoj procjeni na tržnicu tijekom jutarnjih sati prođe preko 2 000 raznih korisnika tržnice, također treba uzeti u obzir i preko 500 stanara koji stanuju u navedenoj ulici. Iz navedenog dolazimo do brojke da je u jutarnjim satima u ulici Gajnice odvija jutarnja migracija učenika, stanara i građana od preko 3 000 osoba. Treba uzeti u obzir da se jedan veliki dio osoba koji sudjeluju u jutarnjoj migraciji koristi automobilima, dali zbog dostave, dolaska na tržnicu ili dovoza djece u školu. 


Temeljem navedenog roditelji predlažu da:

1. se pristupne ceste školi kategoriziraju prema sigurnosnim stanjima na crvene (nesigurno), žute (manje sigurno) i zelene (sigurno). Obojane oznake pristupnim cestama bi se kroz satove razrednika upoznalo sa djecom te ih uputili na sigurnost u prometu. Vijeće roditelja bi kroz svoje djelovanje upoznalo druge roditelje, a škola bi isto objavila na svojim internetskim stranicama 


2. je potrebno ograničiti promet na zebri, koja se nalazi na glavnom ulazu u školu tako što će se postaviti pomični stupići. 


3. je potrebno ugraditi tzv. „ležeće policajce“ na zebrama koje su prilazne školi naročito križanje ulice Pabla Nerude i Gajnice te ulice Gajnice, Ulice Kerstinački žrtava prema parku 101 brigade i križanje ulice Karažnik i Dubravica (iako postoje uspornici pješački prijelaz prema Karažniku je nesiguran a križanje opasno) 


4. je potrebno brzinu u ulicama Gajnice, Pabla Nerude, Karažnik (u dijelu od križanja sa ulicom Gajnice do križanja sa ulicom Dubravica), Kerestinečkih žrtava (od križanja sa ulicom Gajnice do križanja sa ulicom Brazilska) Brazilska ulica, ograničiti na 30 km/h

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.