Hrvatski radio

Radio Sljeme

Je li izgradnja Bloka Badel "megalomanski" projekt?

23.03.2023.

13:17

Autor: Radio Sljeme

Blok Badel

Blok Badel

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Zadnji je dan javnog savjetovanja o prijedlogu urbanističkog plana uređenja Bloka Badel kod Kvaternikovog trga. Plan se temelji na nagrađenom radu portugalskih arhitekata koji su sudjelovali na "online" natječaju Društva arhitekata Zagreba još 2012. godine i očekuje se da će oplemeniti javni prostor tog dijela središta grada. Ipak, mišljenja se razlikuju.

Područje Kvaternikova trga, koji je većim dijelom industrijske arhitekture, trebao bi živnuti realizacijom projekta "Blok Badel", kojim je predviđena gradnja dječjeg vrtića, dok će dio služiti i za izgradnju stambenih stanova. Međutim, Marina Pavković iz Inicijative "Obnovimo Zagreb" smatra da će, prema rješenju po kojem bi se projekt trebao raditi, taj dio grada biti preizgrađen.


- To rješenje staro je deset godina i nastalo je za vrijeme bivše gradske vlasti koja je imala jedan izrazito megalomanski instinkt, te se radilo prvenstveno za nekretninsko profiterstvo, naglašava Pavković. 


S druge strane, predsjednik vijeća gradske četvrti Donji grad, Robert Faber, smatra da je ovo veliki iskorak u dobrom smjeru.


- Plan se mora držati natječajnog rješenja, no naravno moguće su modifikacije i njima se nastoji smanjiti izgrađenost.  To je još jedino mjesto gdje se može omogućiti prostor za kulturne i javne potrebe istočnog dijela grada, ističe Faber. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici