Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako do novca EU-a?

18.07.2014.

11:02

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb je predstavio publikaciju koja sadrži pravila i propise o korištenju novca iz fondova Europske nije. Izdana je u 10 000 primjeraka, a namijenjena je gradskim uredima, udrugama, obrtnicima i građanima.

Publikacija na pristupačan način potencijalnim korisnicima objašnjava pravila za pripremu i provođenje projekata koji bi se mogli sufinancirati iz fondova EU u razdoblju 2014.-2020.

I dok u Gradu Zagrebu podučavaju kako se domoći novca, oporba ih ne prestaje kritizirati. Na jučerašnjoj sjednici Odbora za kontrolu predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić naglasio je da je očekivao značajniji priljev iz fondova Europske unije, no on je nepromijenjen. "Nakon pola godine očekivao sam barem nešto europskih novaca, ali ni lipe, ni eurocenta...gradska uprava ne zna uzeti eurpske novce, zagrepčani sve plaćaju sami." - komentirao je Bernardić.

No, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Jelena Ricov danas tvrdi da se Zagreb na mnoge projekte nije ni mogao prijaviti jer je "prerazvijen". Odgovorila je i na pitanje koliko novca je Grad do sada iskoristio. "U prethodnom, znači predpristupnom razdoblju Grad Zagreb je uspio iskoristiti jedan značajan broj sredstava. Samo u 2013. godini mislim da smo imali projekata u iznosu od 380 milijuna kuna."

Ricov tvrdi da se aktivno pripremaju za novo financijsko razdoblje, odnosno za razdoblje 2014.-2020. "To su gospodarenje otpadom, modernizacija sustava u Vodoopskrbi i odvodnji, prometni projekti, žičara, mogi kulturni projekti i energetika".

Publikacija "Pravila i propisi za provođenje EU projekata u Gradu Zagrebu" može se preuzeti u svim gradskim uredima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.