Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kakva je sudbina Motela Plitvice?

20.01.2014.

11:52

Autor: Mario Mihaljević, Irena Dizdarević, Nikolina Kovač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović na Hrvatskom radiju komentirao je apel zaposlenika Motela Plitvica koji su poslali otvoreno pismo Vladi zbog propadanja nekad dobrostojeće tvrtke.

Zaposlenici motela Plitvice iz Lučkog obratili su se Vladi zbog kako su napisali u otvorenom pismu, sustavnog uništavanja ove tvrtke koja je nagomilala gubitke u poslovanju od 1996. do 2011. godine. Nezadovoljni zaposlenici navode kako su državu, kao većinskog vlasnika putem godišnjih financijskih izvješća obavještavali o ostvarenim gubicima, no bez rezultata.

Većinski vlasnik nije, pišu zaposlenici, reagirao na  porazna izvješća te spriječio daljnje gomilanje dugova, prije svega smjenom nesposobne Uprave Društva ili drugim sanacijskim mjerama. No ministar Zmajlović tvrdi suprotno, ističe da za kaos u tvrtki nije kriva država već nesposobno vodstvo koje je godinama vodilo Motel.

"Tvrtka godinama akumulira gubitke, ništa se ne ulaže u objekte objekti su propali, radnika ima pedesetak, a riječ je o objektu koji se nalazi na jednom od najatraktivnijih položaja u Hrvatskoj. Tamo se vode određeni postupci vezani za otuđenje imovine, tako da je tamo jedan veliki nered kojem od 1996. godine nitko nije stao na kraj".

Dio zaposlenika se u svom obraćanju Vladi posebno okomio na novog direktora Motela Borisa Raka za kojeg traže trenutnu smjenu zbog, kako kažu, političkog postavljanja, nekopetencije i sprječavanja daljnjeg neodgovornog poslovanja zaduživanjem. "On je bez adekvatnog radnog iskustva i smatramo da nema niti obrazovanje, koje je potrebno za obnašanje ovako kompleksne funkcije, ali vjerojatno to političkoj garnituri nije niti bitno...jer vjerojatno je važno da on sluša direktive koje dobiva sa strane..." - istaknula je bivša direktorica motela Plitvice Slavica Jelčić.

Ministar Zmajlović stao je u obranu diretora Raka rekavši kako ispunjava sve kriterije."To je čovjek koji ima iskustva završio je postdiplomski studij i svi njegovi životopisi i reference govore da je on kvalificiran za taj posao."

Zmajlović je napomenuo da je njegovom ministarstvu u interesu da država ostane vlasnik Motela Plitvice, no da još nije siguran koji će biti model financiranja. Naglasio je da Motel Plitvice ima sve preduvjete da se tamo zaposli barem trostruko više ljudi i da zahvaljujući svojoj jedinstvenoj lokaciji bude profitabilna tvrtka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.