Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klimatske promjene nas uništavaju

31.03.2014.

09:08

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema najnovijem izvješću UN-a, učinci globalnog zatopljavanja bit će teški, sveprisutni i nepovratni. Zaključili su to u Japanu znanstvenici i dužnosnici Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC). U pitanje će doći zdravlje, domovi i mogućnost proizvodnje hrane. Nitko neće biti pošteđen. Zaključak je kako ne postoji kontinent ili ocean u kojemu klimatske promjene proteklih desetljeća nisu utjecale na prirodu i ljudski život.

Nitko na ovom planetu neće biti pošteđen utjecaja klimatskih promjena, rekao je predsjedatelj IPCC-a Rajendra Pachuri na konferenciji za novinare, održanoj nakon panela, javlja BBC.

U izvješću se navode i veliki kratkotrajni utjecaji na prirodne sustave u idućih 20 do 30 godina. Pet je velikih razloga za brigu do kojih dovodi globalno zatopljavanje. Najveća je prijetnja Arktičkome moru i koraljnim grebenima, na koje će najviše utjecati porast temperature od 2 Celzijeva stupnja.

Oceani će postati kiseliji, prijeteći tako koraljnim grebenima, ali i cijelom nizu životinjskih i biljnih vrsta. Negativne će posljedice biti i za sustave slatkovodnih voda, a na kopnu životinje, biljke i druge vrste selit će se prema višim područjima ili, pak, prema polovima i to zbog povećanja količine žive u okolišu.

Zaključak bi jednostavno mogao biti kako je čovječanstvo na dobrom putu da u kratkom roku uništi osnovu vlastita postojanja, a neznanje više nije i ne može biti izgovor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.