Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klovićevi dvori predstavljaju vrijedne umjetnine iz zbirke biskupa Đure Kokše

09.12.2022.

15:41

Autor: Nevena Saraga

Izložba u Klovićevim dvorima

Izložba u Klovićevim dvorima

Foto: Sanjin Strukić / Pixell

Izložba "Umjetnička zbirka biskupa Đure Kokše - Pečat vjere, trag umjetnosti" bit će otvorena u utorak, 13. prosinca, u Galeriji Klovićevi dvori, u prigodi obilježavanja 100. obljetnice njegova rođenja.

Mons. Đuro Kokša bio je pomoćni biskup zagrebački i dugogodišnji rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu i utemeljitelj raskošne zbirke umjetnina.


Dio Kokšine ostavštine predstavljen je javnosti još 1989. u tadašnjem Muzejskom prostoru, danas Galeriji Klovićevi dvori.Na ovoj izložbi, kroz dvjestotinjak najvažnijih djela, kako ističe autorica i kustosica izložbe Danijela Markotić, Zagrebačka nadbiskupija i Galerija Klovićevi dvori donose presjek cijele njegove zbirke koju čine četiri zasebne, zaokružene cjeline: Zbirka slika starih majstora, Zbirka inozemnih umjetnika 20. stoljeća, Zbirka hrvatskih umjetnika 20. stoljeća te Zbirka hrvatskih naivnih umjetnika.


U njoj su ostvarenja talijanskih, nizozemskih, francuskih, engleskih i drugih slikarskih škola te radovi modernih i suvremenih inozemnih umjetnika među kojima se ističu radovi talijanskih futurista.


Nezaobilazna su i djela ponajboljih domaćih umjetnika, Ivana Meštrovića, Joze Kljakovića, Mate Celestina Medovića, Vanje Radauša, Gabrijela Jurkića i Jurja Škarpe pa sve njegovih zemljaka, prvaka hrvatskog naivnog slikarstva Generalića, Rabuzina i Lackovića.Ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić podsjetio je na dugogodišnju suradnju te galerije sa Zagrebačkom nadbiskupijom, izrazivši zadovoljstvo što će se sada na jednom mjestu i s reprezentativnim izborom moći vidjeti dio zbirke o kojoj se godinama govorilo kao iznimno vrijednoj.Zbirka biskupa Kokše čuva se na Kaptolu, uz brojne druge umjetničke vrijednosti Zagrebačke nadbiskupije, kaže predstojnik Ureda za kulturna dobra Vlado Mikšić, te dodaje da popisivanje vrijednih umjetnina, ali i bogate zbirke knjiga još traje.

- Stvorila se fama da je dosta stvari izgubljeno što je potpuno krivo, mi neke stvari još popisujemo i po zadnjem popisu više je od 1300 umjetnina, što još nije konačno, a radi se i na zbirci knjiga, više od 30 tisuća naslova na sedam jezika.Izložba „Umjetnička zbirka biskupa Đure Kokše – Pečat vjere, trag umjetnosti“ ostaje otvorena u Klovićevim dvorima do 12. ožujka iduće godine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.