Hrvatski radio

Radio Sljeme

Knjižnice grada Zagreba ostale bez jednog bibliobusa

04.02.2023.

11:54

Autor: Radio Sljeme

Kultura na kotačima

Kultura na kotačima

Foto: - / -

Bibliobusna služba osnovana je 1976. godine s ciljem širenja mreže knjižničnih usluga na području Zagreba i Zagrebačke županije. Do kraja 2021. godine na našem području funkcionirala su dva bibliobusa, no dvije županije posljednjih godinu dana opslužuje samo jedan autobus knjižnica.

Niz okolnosti utjecao je na to da Zagreb i Zagrebačka županija danas na raspolaganju imaju tek jedan bibliobus. U vrijeme covid pandemije funkcionirala su oba vozila, no krajem 2021. zbog starosti jednog vozila i velikih troškova održavanja istog, služba je spala na tek jedno vozilo, rekla nam je voditeljica Bibliobusne službe Knjižnica grada Zagreba, profesorica Nika Čabrić.


- Do kraja 2021. godine imali smo 78 stajališta za područje Zagreba i Zagrebačke županije. Nakon što smo ostali bez jednog bibliobusa, pokušali smo s jednim vozilom prilagoditi dolaske na stajališta. Nažalost, to je fizički nemoguće zbog čega smo morali ići na smanjenje broja stajališta - kaže nam Čabrić.


Jedno od ukinutih stajališta je i ono u Gračanima, na koje su nas upozorili slušatelji. 


- U Gračanima smo znali imati velikih problema zbog stajanja, zbog preuske ulice za naš veliki autobus. No Gračani su nam bili jedno od najboljih lokacija zbog velikog broja članova. Nažalost, Gračani su lokacija koju smo maknuli s naše bibliobusne karte. Rado bismo se tamo vratili, no to je nemoguće bez još jednog vozila - priča Čabrić. 


Cijena novog bibliobusa je od 400 do 500 tisuća eura. Knjižnice grada Zagreba prijavile su se tijekom 2021. godine na natječaj Europskog socijalnog fonda - Čitanjem do uključivog društva. No unatoč odličnom projektu, novac nisu dobili. Naime, zbog nedostatnih sredstava u fondu, EU je dodijelio novac projektima koji potječu iz ekonomski slabijih sredina, što Zagreb nije. Čabrić se nada da će se jedinice lokalne samouprave uključiti u projekt nabave novog vozila, osobito jer ih na to u neku ruku obvezuje i zakon.


- Prema novom Zakonu o knjižnicama općine, gradovi i županije trebaju za svako naselje osigurati uslugu pokretne knjižnice. Osobito za naselja koja su teže pristupačna - napominje Čabrić. 


Zagrebački bibliobus trenutačno ima 48 stajališta na području Zagreba i Zagrebačke županije, a interes građana za knjižničnom građom s godinama raste. Iz KGZ-a pozivaju sve nove korisnike da se učlane u neku od zagrebačkih knjižnica, uz naglasak da mladi do 15-te godine života imaju besplatan upis. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici