Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kojić: "Milanović se osvećuje Bandiću"

27.11.2014.

13:00

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izjava potpredsjednika Vlade Branka Grčića u Saboru kako će "država uprihoditi 300 milijuna kuna od onoga što grad Zagreb nije vraćao u proračun i ostavljao sebi kao decentralizirana sredstva iznad standarda koji mu pripadaju" razljutila je pročelnika Gradskog ureda za financije Slavka Kojića. Udar države na gradske financije nazvao je osvetom i terorom.

Zagreb će tražiti ocjenu ustavnosti predloženih izmjena Zakona o financiranju lokalnih samouprava jer je riječ o osveti premijera Milanovića prema gradonačelniku Bandiću zbog gubitka sudskog spora na Upravnome sudu kojim je Grad lani zadržao 337 milijuna kuna decentraliziranih sredstava. Pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić u našoj je emisiji "Pod satom" rekao: 

"Radi se o konfliktu Vlade i Grada Zagreba čija je cijela lokalna samouprava Republike Hrvatske kolateralna žrtva sukoba između Vlade RH - čitaj premijera Milanovića - i s druge strane gradonačelnika Milana Bandića."

Uz izmjene Zakona o porezu na dohodak, zagrebački proračun izgubit će ukupno 781 milijun kuna odnosno 16 posto, što će najviše osjetiti najosjetljivije skupine građana. Slavko Kojić:

"Znači, smanjenje od 60 posto za đake, zdravstvo, umirovljenike i zdravstvo. Dakle, za one najsenzibilnije društvene slojeve i sa tim sredstvima se, između ostalog, povećavaju plaće smanjenjem poreznog opterećenja onima koji i sad imaju relativno dovoljno, ne onima koji nemaju."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.