Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kome služe dizala u pothodnicima?

09.01.2014.

13:09

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osobe u invalidskim kolicima ne mogu prijeći s jedne na drugu stranu velikih gradskih ulica. Mnoge od njih nemaju ni ključ za podizno-spuštajuće platforme u pothodnicima koje su prije desetak godina napravljene u pet pothodnika, uglavnom u Novom Zagrebu.

Marinka Bakula Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u našem je programu rekla da za platforme na svih pet spomenutih lokacija, među kojima je i pothodnik između Zapruđa i Utrina, vrijedi jedan ključ:

"Sve osobe u invalidskim kolicima do kojih smo mogli doći, dakle, preko udruga, preko centara za socijalnu skrb, mogle su doći po ključ. Još uvijek mogu doći po ključ u naš Ured za socijalnu zaštitu i osobe s inavliditetom. Za ključ se mogu javiti i na telefonski broj 610-12-51", rekla je Bakula Anđelić. 

Osobe u invalidskim kolicima moći će se naime, normalo kreteti tek gradnjom lifta, betonske rampe ili platformi. Tako je u gradu zaključeno da:

"U tim pothodnicima, gdje god se može, prvo se ide s liftom jer negdje fizički lift ne može stati. Lift je prvi, druga je betonska rampa, po pravilima, dakle, ne iznad pet posto nagiba tako da se može prijeći, i treće su ove platforme", dodala je Bakula Anđelić. 

Marinka Bakula Anđelić naglasila je i da je počela priprema za gradnju lifta u pothodnicima između Zapruđa i Utrine, te u Podsusedu i Stenjevcu:

"Planira se izgraditi jedan lift, a na ostalih pet ulaza planiraju se izgraditi betonske rampe. Ove godine će se sigurno napraviti sve što se može, da li samo projekt, dozvola i tako dalje. To je prvi pothodnik koji će se na ovaj način napraviti, a isto tako i u Podsusedu i Stenjevcu sad se radi projekt da bi i ti pothodnici bili na ovaj način napravljeni", zaključila je Bakula Anđelić.    

Nadamo se da će u dogledno vrijeme barem ta tri pothodnika biti istinski prilagođena za osobe u invalidskim kolicima i da će to potaknuti prilagodbu i ostalih pothodnika.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.