Hrvatski radio

Radio Sljeme

Komunalci opet bez većih ovlasti

04.02.2014.

13:41

Autor: Doroteja Brljak Sunajko

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako se na dnevnom redu nove sjednice Gradske skupštine opet pojavila Odluka o komunalnom redu, novi prijedlog ni ovaj puta ne rješava glavni problem komunalnih redara.

Naime, prijedlog odluke komunalnim redarima ni ovaj puta ne omogućava kažnjavanje građana u svim situacijama. Komunalni ih redari i dalje ne mogu legitimirati bez prisutnosti policije pa upozoravaju da su mnoge zemlje pojačale ovlasti komunalaca, a neke im čak omogućavaju i sredstva prisile nad građanima.

Komunalni redari mogu zatražiti legitimaciju, ali ako ju građanin odbije dati, komunalni redar ga na to ne može prisiliti. Kako objašnjava voditelj resornog gradskog odjela Goran Bošnjak, ako komunalni redar uoči prekršitelja na terenu: "On mu formalno ne može ništa. Znači može zvat policiju, hodat za njim, dok ga eventualno policija zaustavi. Znači on je u principu neefikasan kad ne može završit predmet do kraja. Ukoliko nađemo vlasnika psa koji ne želi počistit za psom i ukoliko ne želi dat dokumente mi možemo zvat policiju, hodat za njim dok ga eventualno policija ne zaustavi."

Stoga bi komunalcima trebalo omogućiti barem zadržavanje počinitelja poput zemalja u okruženju koje imaju komunalnu policiju: "Imaju čak i sredstva za samoobranu u smislu sprejeva i vezice da mogu nekoga zadržat, al do dolaska policije. Mi se ne želimo staviti u tu poziciju, želimo surađivat s građanima, želimo da građani poštuju odluke koje je grad donio, ali za onaj mali broj osoba koji se ne želi tih regula držati, potreban je nekakav drugi model“

Novim se prijedlogom Odluke o komunalnom redu ipak predviđaju neke novosti. Bude li prihvaćen, reklame koje nagrđuju krovove i pročelja povijesnih zgrada na Cvjetnom i Trgu bana Jelačića morat će biti skinute. Amandmanom se predviđa i zabrana postavljanja šatora na glavnom zagrebačkom trgu, a što će od toga zaživjeti, saznat ćemo u četvrtak. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.