Hrvatski radio

Radio Sljeme

Konačno počela deratizacija

08.12.2014.

12:30

Autor: Irena Dizdarević, Ante Raić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U našemu je gradu napokon počela jesenska deratizacija. Iako je javni natječaj bio proveden na vrijeme, deratizacija je ove godine kasnila dva i pol mjeseca i to, navodbo - zbog žalbe. No, prošloga tjedna postupak je završen.

Grad je podijeljen u četiri zone, a svaka od njih povjerena je jednoj tvrtki. 

Relativno toplo vrijeme pogodovalo je razmnožavanju štakora koji su prethodnih mjeseci bili svakodnevna pojava na ulicama i trgovima u središtu grada. Sada im je, konačno, odzvonilo. U ulici Baruna Filipovića na zagrebačkom Črnomercu stanari već godinama muku muče sa štakorima. Najveći problem predstavlja rupa na kanalizacijskom šahtu koji se nalazi na zelenoj površini ispred zgrade. Manda Butorac, predstavnica stanara prepričala nam je njihov muke:"...I sve te rupe... To je bilo rupa dosta, ne jedna. Sanitacija svaki mjesec dođe, ali oni su toliko iskopali da se zemlja slegla, tako da smo zvali Zrinjevac, oni su to nasuli. Ali sad opet se sleglo, vidite, kopaju opet ih ima dole. Al svaki mjesec dođu, ja ne znam otkud ti štakori..."

 S obzirom da je deratizaciju nemoguće provoditi po snijegu, bilo je krajnje vrijeme za akciju. Potvrdio nam je to i Zdravko Svetec -rukovoditelj tehničke službe, "Sanitacija"; "...Jer je to vrijeme kad su štakori malo više aktivni jer osjećaju ljudi da će doći zima. Traže skloništa, traže mjesta gdje imaju hrane, i onda se pojavljuju u nešto većem broju. Zato se deratizacija i radi u ovo jesensko doba..."

Deratizacija će zagrebački proračun koštati 11 milijuna kuna, a trebala bi biti završena do kraja siječnja.

U prilogu poslušajte Izvještaj novinara Ante Raića o Početku deratizacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.