Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kosor požuruje pregovore

24.10.2014.

19:21

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Održan je sastanak predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora i predstavnika sindikata djelatnika u kulturi. Kosor želi što prije formirati tim za pregovore o novom kolektivnom ugovoru i to će već idući tjedan zatražiti od zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek.

Ne želeći prejudicirati dogovor, istaknuo je da će projekcija novog proračuna za 2015. biti na razini 6,5 milijardi kuna, što je 500 milijuna kuna manje nego što je bilo u 2014. "To je jednostavno zato što je došlo do povećanja razreda na porezni dohodak. Grad Zagreb će ostati i bez 700 milijuna kuna ako to stupi na snagu 2015., što znači da će možda i ovaj prijedlog s kojim ćemo mi ići u realizaciju biti i manji", naglasio je.


Ocijenivši da situacija nije sjajna, rekao je da u pregovorima djelatnicima moraju osigurati pravila igre. "Ako započnemo pregovore brzo, a oni bi išli paralelno s izglasavanjem gradskog proračuna, možemo do kraja godine imati i gradski proračun i kompromisni kolektivni ugovor", zaključio je Kosor.


Predsjednica Nezavisnog sindikata bibliotečnih djelatnika Đurđica Pugelnik naglasila je da je djelatnicima u kulturi kolektivni ugovor istekao 30. lipnja i otad se prava uređuju pravilnicima o radu s čime, kaže, nisu najsretniji jer je to podložno svakodnevnim izmjenama. Svjesni su, kaže, da će proračun biti manji, no isto tako ističe da svi moraju biti svjesni da su se oni već odrekli dijela plaća budući da su im u srpnju plaće pale između 4 i 15 posto.

Glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić naglasila je da je kultura ostala bez 10 posto sredstava te da njihove uštede iznose oko 160 milijuna kuna u četiri godine, koliko je kolektivni ugovor bio u primjeni.
"Za kompromis smo, ali na temelju prave analize položaja, statusa kulture, za koju smatramo da je istrpila najveće štete", istaknula je. Osobno smatra da bi trebalo razgovarati o razini prava koju su imali do prije ovoga smanjivanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.