Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kupite ZG sirek!

12.07.2014.

14:12

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačke su kumice na Cvjetnom trgu predstavile ZG Sirek. Od sada svaki svježi kravlji sir, ako bude ispunjavao određene uvjete i kriterije, može postati ta robna marka.

Projekt ZG sirek započeo je prije nekoliko godina pod nazivom "Očuvanje proizvodnje tradicijskih zagrebačkih proizvoda". Od veljače ove godine kada je tu robnu marku počelo proizvoditi prvih šest najhrabrijih kumica pridružila im se danas još jedna - Gabriela Kovač iz sela Zablatje Posavsko kod Velike Gorice. "Završili smo školu za sirara mljekara i imamo vlastite prostorije u kojima se proizvodi sir samo od vlastitog mlijeka. Sir radim već 20 godina, ali sad sam ušla u robnu marku. Mislim da će kupci prepoznati robnu marku ZG sirek."

Robna marka ZG sirek jamstvo je da je sir proizveden na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, naglasio je pročelnik mjerodavnog gradskog ureda Emil Tuk. "Uzorci za mikrobiološku analizu uzimaju se sa same klupe, dakle tamo gdje proizvođač prodaje svoj sir. Sve dosadašnje analize, pokazale su da je ZG sirek zdravstveno ispravan i da je on kao takav izuzetno kvalitetan."

Gradonačelnik Bandić zadovoljan je pokretanjem te robne marke, a nije isključeno da se i on počne baviti proizvodnjom svježeg sira. "Domaće je domaće, od polja do stola, a zagrebački trbuh može puno toga apsorbirati. I ja bum si uskoro imal kravicu i ja bum proizvodil sirek. Zakaj ja ne bi imal neku štalicu nadomak grada, kravicu i proizvodil sirek - makar za sebe."

Uz sedam kumica iz Zagreba i Županije koje proizvode robnu marku ZG sirek uskoro će ih biti 10. Prodaju sir na tržnicama Utrini, Dubravi i Jarunu, a želja je da jamstva robne marke ZG sirek dobiju i kumice s Dolca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.