Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:04 / 23.11.2018.

Autor: Magdalena Pongrac

Kvaternikov trg vapi za preuređenjem!

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Otkad je Kvaternikov trg uređen, a tržnica premještena, velik dio Trga zjapi neiskorišten. Na njegovo sadašnje stanje građani su se požalili u našoj emisiji Moj firtl, a iz Gradskog ureda za prostorno planiranje tvrde da rade na pronalaženju adekvatnog rješenja.

Kvaternikov trg potrebno je vratiti u život, smatraju članovi vijeća gradskih četvrti Maksimir i Donji grad. Glavni plac je udaljen, a stari plac nije dao nikakav novi sadržaj osim cvjećara čije kućice izgledaju uniformirano i podsjećaju na groblje, rekao je član mjesnog odbora "Eugen Kvaternik" Damir Mesić. Predsjednica mjesnog odbora "Pavao Šubić" Mira Tabaković ističe da se osjeti jedna pustoš i vidi se ogromna količina golubova, te povremeno pijanaca, koji se tu skupljaju.

Južni dio platoa je potpuno neiskorišten i prazan, upozorava predsjednik vijeća gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik

Grad će pokušati riješiti goruće probleme oko održavanja trga, prije svega nečistoću, a opsežnije rješenje moglo bi biti osmišljeno u okviru revitalizacije Bloka Badel za koji će Gradski ured za strategijsko planiranje uskoro izraditi urbanistički plan uređenja. To vidim kao jedan početak transformacije ovog prostora. Nije to mali zahvat, to je nešto više od dva hektara i vidjet ću na koji način sada osmisliti jednu cjelinu. Pretpostavljam da će to biti ploha ovog trga zajedno s plohom tržnice koja također zahtijeva jedno osuvremenjavanje, rekla je pročelnica ureda Sanja Jerković

Pust i neuredan, Kvaternikov trg nije ni na karti zagrebačkog Adventa. Čudi to i direktoricu gradske Turističke zajednice Martinu Bienenfeld. Bilo je proteklih godina pokušaja da se tamo nešto napravi, međutim to nismo radili u Turističkoj zajednici Grada Zagreba. Nisam sigurna tko je tih godina bio organizator, no nije baš bilo uspješno. Kvatrić može biti jedna lijepa poveznica adventskih sadržaja iz centra grada prema Maksimiru. Trg na kojem je do prije deset godina bilo živo zahvaljujući tržnici, koja je tada preseljena, zaslužuje da mu se udahne novi život.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.