Hrvatski radio

Radio Sljeme

Lokalna uprava u sustavu zaštite od poplava

04.11.2014.

10:23

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prostorima Gradske skupštine održava se stručna konferencija na temu - Lokalna uprava u sustavu zaštite od poplava. Organizaciju potpisuje - Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Kao krajnji cilj konferencije navodi se razvoj koordiniranog sustava obrane od poplava u Republici Hrvatskoj, u skladu s europskom Direktivom. Gostujući u našemu programu, uoči Konferencije - pročelnik Ureda za Upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, još jednom je istaknuo potrebu - što hitijeg donošenja Zakona o civilnoj zaštiti.

"...mi smo sudjelovli u nekim projektima, sudjelujemo i sudjelovat ćemo u EU projektima, međutim mi ovdje trebamo donjeti Zakon i na osnovu Zakona...mi trebamo Civilnu zaštitu, mi trebamo u Gradu Zagrebu imat najmanje 1o tisuća pripadnika Civilne zaštite..." - poručio je, među ostalim, Kalinić.

Europska unija donijela je direktivu o procjeni i upravljanju rizicima od poplava (Directive 2007/60/EC of the European Parliament and of the Council of 23 October 2007 on the assessment and management of flood risks). Direktiva zahtijeva od država članica da ocijene koja su područja i obalne linije u opasnosti od poplava, izrade karte hazarda od poplava, te poduzmu odgovarajuće koordinirane mjere kako bi se smanjio rizik od poplava. Cilj je smanjiti i upravljati rizicima koje poplave predstavljaju za zdravlje ljudi, okoliš, kulturnu baštinu i gospodarsku aktivnost. Terminski plan koji nameće direktiva je: do 2011. donijeti procjenu riječnih bazena i obalnih područja u opasnosti od poplava, do 2013. izraditi karte hazarda od poplava a do 2015. donijeti planove upravljanja poplavnim rizicima koji su usmjereni na prevenciju, zaštitu i pripravnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.