Hrvatski radio

Radio Sljeme

Marko Bogdanović: "Podizanje cijene karte je neminovno!"

06.12.2022.

12:17

Autor: Radio Sljeme

Direktor ZET-a, Marko Bogdanović

Direktor ZET-a, Marko Bogdanović

Foto: Željko Hladika / Pixsell

Tijekom sljedeće godine, tramvaji i autobusi ponovno će postati tradicionalno plavi, rekao je između ostalog, predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović, gostujući u našoj emisiji "Gradska posla". Najavio je i nabavu novih vozila te obnovu mreže tramvajskih pruga.

ZET je pokrenuo proces raskida ugovora s tvrtkom koja se bavila oslikavanjem zagrebačkih tramvaja te će on trajati najvjerojatnije dva mjeseca, a povratak tradicionalnih plavih tramvaja i autobusa očekuje se do kraja sljedeće godine, rekao je Marko Bogdanović.  


Vozni park ZET-a nije u dobrom stanju no krenulo se u nabavku kako novih autobusa tako i tramvaja


- Upravo uvodimo novih 65 autobusa, a uskoro očekujemo i prve niskopodne tramvaje iz kontigenta od 20 naručenih vozila, tvrdi Bogdanović.


Pokrenuta je i prva faza obnove tramvajske infrastrukture financirane iz europskih fondova te bi tijekom slijedeće dvije godine veliki dio pruge trebao bi biti obnovljen. 


Kada je riječ o radnicima, ZET ima problema i s brojem i s strukturom svojih djelatnika te su morali zaposliti stotinjak novih vozača autobusa. Pokrenuli su i školovanje novih pedeset vozača tramvaja.


Dizanje cijene karata trenutno nije u planu, no dugoročno građani na to moraju računati, upozorava Bogdanović.


Iako je nova žičara svako malo prekidala s radom, Bogdanović tvrdi da su to dječje bolesti koje će uskoro biti riješene kao i problem s bukom koji bi trebao biti trajno saniran. 


Novost za Zagrepčane je i ponovno pokretanje Veselog božićnog tramvaja koji zbog pandemije dvije godine nije vozio.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradska posla

Uvijek provjereno i bez zadrške - o gradu i onima koje financiramo prirezom : "Gradska posla" slijede stope rado slušanih emisija Radio Sljemena gradske tematike. Budite s nama utorkom od 10 sati i 30 minuta. Urednik je Ivan Fedor.

Poslušajte u Slušaonici