Hrvatski radio

Radio Sljeme

Međunarodni dan gluhih

27.09.2014.

20:09

Autor: Irena Dizdarević, Ivana Radaljac Krušlin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni dan gluhih osoba obilježen je Preradovićevu trgu. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila je pri tom da će za 10-ak dana u saborsku proceduru biti upućen Prijedlog zakona o hrvatskom znakovnom jeziku.

Na prigodnoj manifestaciji u povodu današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana gluhih osoba udruge koje se skrbe za više od 13 tisuća osoba s oštećenjem sluha još su jednom nastojale senzibilizirati javnost i mjerodavne institucije za probleme s kojima se suočavaju - od manjka tumača, smještaja starijih gluhih osoba u umirovljeničke domove do izmjene pravilnika kojim se gluhe učenike diskriminira pri upisu u srednje škole, odnosno odabiru zanimanja. Proslavi Međunarodnog dana gluhih osoba pridružio se i gradonačelnik Milan Bandić, koji je obećao da će Zagreb izgraditi rehabilitacijski centar i hostel za gluhe u kojem će moći odsjedati turisti koji imaju teškoća sa sluhom.

Izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih osoba Zagreba Mirjana Juriša, inače gradska vijećnica, istaknula je zadovoljstvo suradnjom s Gradom Zagrebom. Rekla je da je upravo u tijeku program za cjelovitu skrb o 25 najtežih slučajeva starijih gluhih osoba.
Međunarodni dan gluhih obilježava se od 1958. prema odluci Svjetske federacije gluhih, a prvo društvo za gluhe u Hrvatskoj osnovano je u Zagrebu još 1902.  Prema europskim procjenama, u ukupnom stanovništvu jedan je promil gluhih i od dva do tri posto nagluhih osoba. U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom 13.343 s oštećenjem sluha, a prema procjenama - teže nagluhih ima između 100.000 i 150.000.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.