Hrvatski radio

Radio Sljeme

Međunarodni dan nestalih osoba

30.08.2014.

21:29

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Organizaciju potpisuje - Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, uz potporu Ministarstva branitelja i Grada Zagreba. Skupu su nazočili i predsjednik Republike - Ivo Josipović i ministar branitelja Predrag Matić.

Sa skupa je, među ostalim, poručeno, kako će odnosi Hrvatske sa susjednim zemljama ovisiti i o suradnji na pronalaženju nestalih osoba. Predsjednik Josipović pri tom je podsjetio, kako je s predsjednicima susjednih zemalja potpisao Deklaraciju, kojom su se dodatno obavezali na suradnju. "...I zaista, naši odnosi sa susjedima ovisit će o tome s koliko predanosti svi zajedno budemo radili na pronalaženju nestalih osoba..." - poručio je predsjednik. "...Svi prioriteti Republike Hrvatske u međudržavnim odnosima, to smo rekli više puta, osobno sam to rekao predsjednicima susjednih zemalja, usmjereni su na tu važnu, moralnu zadaću - nađimo vaše najmilije, nađimo naše sugrađanke i sugrađane koje je rat vihora odnio..." dodao je Josipović.

Podsjetio je da je Hrvatska tražila oko 18.000 nestalih osoba, a da još uvijek traži njih 1628 te 428 posmrtnih ostataka. Obiteljima nestalih je poručio kako nema većeg prioriteta ni važnije zadaće za bilo koju Vladu i politiku nego naći što se dogodilo s njihovim najmilijima, dostojno ih pokopati i omogućiti im da polože cvijet na njihov grob.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.