Hrvatski radio

Radio Sljeme

Milijun kuna uštede spajanjem gradskih kulturnih institucija

26.02.2014.

16:12

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad u iduće četiri godine na svojim glazbenim institucijama, planira uštedjeti milijun kuna. Na tematskoj sjednici Odbora za kulturu predloženo je osnivanje Zagrebačkog glazbenog centra.

On bi u budućnosti objedinio poslovanje Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Koncertne direkcije Zagreb i Zagrebačke filharmonije. Predstavljajući prijedlog, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Tedi Lušetić istaknuo je da će se financijska sredstva za te institucije u budućnosti smanjivati. Grad Zagreb trenutno za Zagrebačku filharmoniju s njezina 123 zaposlena godišnje izdvaja 30 milijuna kuna, KDZ s 15 uposlenika ima proračun od oko šest milijuna kuna, a KD Lisinski sa 62 uposlenika dobiva 12,5 milijuna kuna sredstava. Novim modelom organizacije sve tri ustanove imale bi jedno računovodstvo, te zajedničke voditelje službi upravljanja, marketinga i koncertne poslovnice. "O rokovima je zasad teško govoriti, a ovo je tek početak javne rasprave o toj temi", naglasio je Lušetić. Pravno gledano, da bi se te tri ustanove spojile, mora se prvo dobiti suglasnost Ministarstva kulture i to nakon provedene javne rasprave. Kad svi uvjeti budu ispunjeni, prijedlog mora proći Odbor za kulturu i plenarnu sjednicu zagrebačke gradske skupštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.