Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mladi malo znaju o spolnom zdravlju. Najavljen nastavak kampanje Budi mRAK

02.09.2022.

13:38

Autor: Radio Sljeme

Kampanja "Budi mRAK"

Kampanja "Budi mRAK"

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Kampanja "Budi mRAK", kojom se promovira cijepljenje protiv HPV-a, a time i prevencija raka, povodom početka nove školske godine, predstavila je nove podatke o procjepljenosti učenika i studenata. Interes za cijepljenje kroz godine raste, a učenici i roditelji za cijepljenje su bili zainteresirani i u pandemiji. Najviše je mladih protiv HPV-a cijepljeno u Zagrebu - u zagrebačkim osnovnim školama cijepilo se oko 41 posto učenika.

Međutim, prema testu koji je ispunilo tri tisuće učenika na razini cijele zemlje, informiranost je slaba. Rezultate testa predstavio je koordinator kampanje "Budi mRAK" Međunarodne udruge studenata medicine Marko Gangur. 


- Od tih tri tisuće učenika, 70 posto njih ne zna što je PAPA test, 70 posto njih ne zna koji su simptomi u muškaraca s HPV infekcijom, niti zna koji su sve tipovi HPV-a - napominje. 


Kampanjom se provodi edukacija na način da učenici prvo ispunjavaju test. U prosjeku, od dvanaest pitanja s ponuđenim odgovorima, prosječan učenik točno odgovori na njih pet do šest. Nakon edukacije, broj točnih odgovora raste na devet do deset, a raste i interes za cijepljenjem. Odaziv djevojčica je veći, a u onih koji se ne žele cijepiti prisutan je strah od cjepiva, ali i mišljenje da će se morati docjepljivati te uvjerenost roditelja da dijete još nije spolno aktivno. 


Podsjetimo, cijepljenje protiv humanog papiloma virusa sprječava rak. 


- Dokazano je da se definitivno sprječava razvoj premalignih i malignih, dakle zloćudnih promjena na različitim lokacijama na spolnom sustavu muškaraca i žena - ističe dr. Tatjana Petričević Vidović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. 


Posebnost kampanje "Budi mRAK" je i u tome što o osnovama spolnog zdravlja, učenike uče njihovi educirani vršnjaci - studenti medicine.  


- Teme o reproduktivnom zdravlju i spolnim bolestima su sastavni dio nekih predmeta, poput biologije. Iako razrednici s njima o tome pričaju, to su odrasli ljudi koji im nešto savjetuju ili im prenose neka znanja za koja traže da to djeca nauče pa će za to dobiti ocjenu. Ovdje toga nema - kaže psihologinja Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Violeta Jazbec, objašnjavajući zašto je vršnjačko poučavanje toliko uspješno. 


Nakon svake edukacije povećava se, kažu nam, i interes za cijepljenjem, a raste i broj poziva kojim se traže termini za cijepljenje, potvrđuje školska liječnica Lara Dadić


Propusti li se u mlađoj dobi, cijepljenje protiv HPV-a moguće je i kasnije. Besplatno je do 25 godine života, provodi se bez uputnice, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvu te, po novom, i u Centru za zdravlje mladih u Heinzelovoj ulici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici