Hrvatski radio

Radio Sljeme

Možemo: Treba osnovati Zavod za obnovu; HDZ: To je nepotrebno

13.08.2020.

17:18

Autor: Krešimir Vešnik

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon prvog čitanja za nešto više od dva tjedna Zakon o obnovi naći će se ponovno u Saboru. Platforma "Možemo" zahtijeva da se u prijedlogu Zakona osigura osnivanje Zavoda za obnovu. No, iz gradskog HDZ-a odgovaraju da to nije potrebno.

Prikupivši iskustva iz Dubrovnika, članovi političke platforme "Možemo" zaključili su da bi za obnovu Zagreba i okolice trebalo osnovati jednu centralnu instituciju, Zavod - Jer upravo se pokazalo na primjeru Dubrovnika da je ključno imati jednu centralnu instituciju koja obnovu. Inače se odgovornost rasprši i na kraju su svi odgovorni za obnovu i na kraju nitko nije odgovoran za obnovu - napomenuo je čelnik platforme Tomislav Tomašević.

Zavod bi koordinirao procesom obnove, a sastojao bi se od različitih struka. Sada, ističe Tomašević, ovom prijedlogom Zakona čak 6 institucija bi se bavilo obnovom: dvije nacionalne, dvije gradske, ali i - Jedna zajednička institucija, Fond, koja ima dosta kontradiktornih ovlasti, pa je malo financijska institucija, malo operativna. I imamo jednu instituciju koja je "plutajuća" između svih tih institucija, a to je Savjet za obnovu Zagreba i okolice - rekao je Tomašević.    

S osnivanjem Zavoda, ne slažu se pak i gradskog HDZ-a. Dovoljni su baš spomenuti Fond i Savjet za obnovu - Smatramo da je još donošenje jednoga tijela koje bi kontrolirao rad ostalih tijela u ovome trenutku nepotrebno. Smatramo kako su Fond i Savjet u potpunosti dovoljni da se adekvatno provede obnova grada Zagreba - tvrdi HDZ-ov gradski zastupnik Mislav Herman.

Budući da je šteta nakon potresa oko 86 milijardi kuna, postavlja se pitanje transparentnosti financiranja obnove. I dok iz platforme "Možemo" traže i osnivanje neovisnog nadzornog tijela, HDZ-ov Kazimir Ilijaš ističe da za tim nema potrebe - Već u samom zaključku Zakona je navedena transparentnost. Ne vidimo razlog da se sada osniva još jedno novo tijelo ako imamo tijela koja ionako odgovaraju i građanima, ali i vladi - istaknuo je Ilijaš.  

O Zakonu o obnovi u drugom čitanju saborski će zastupnici raspravljati nakon stanke, početkom rujna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.