Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Cvjetnom obilježen 7. dan mimoza

18.01.2014.

13:54

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Cvjetnom trgu organizirana je humanitarna prodaja mimoza, kao i niz edukativnih aktivnosti kojima se želi upozoriti javnost na važnost prevencije u liječenju te zloćudne bolesti.

Uz brojne liječnike, osobe iz javnog i političkog života, javno-zdravstvenu akciju došla je podržati i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je istaknula važnost senzibiliziranja žena da redoviti ginekološki pregledi i rano otkrivanje bolesti značajno pridonose izlječenju.

Ministrica Opačić pozvala je sve roditelje da cijepe svoju djecu protiv humanog papiloma virusa (HPV), s obzirom da u Hrvatskoj to cijepljenje još uvijek nije organizirano u sklopu nacionalnog programa prevencije. Svrha cijepljenja je zaštita od infekcije HPV-om , a namijenjeno je djevojčicama i ženama u dobi od 9 do 26 godina. Istaknula je i važnost uvođenja zdravstvenog odgoja radi edukacije djece o zaštiti i odgovornom stupanju u spolne odnose.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. Najčešće oboljevaju žene između 40. i 54. godine života. Od 1. prosinca 2012. provodi se i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojim se žene u dobi između 25 i 64 godina poziva na PAPA test svake tri godine. Cilj je programa smanjiti invazivnost te bolesti za 60 posto u osam godina od početka provođenja programa te u 13 godina smanjiti smrtnost za 80 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.