Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nagrade zaslužnim Zagrepčanima

20.05.2014.

13:10

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski zastupnici su na današnjoj sjednici odlučivali o nagradama Grada Zagreba za 17 zaslužnih pojedinaca, tvrtki i institucija. Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici na Dan grada u subotu. Ovogodišnja Zagrepčanka godine je Vernesa Smolčić, docentica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Zagrepčanka godine - Vernesa Smolčić bavi se istraživanjima na području astrofizike i prva je znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila sredstva Europskog istraživačkog vijeća namijenjana istraživačima početnicima.

Franjevac Bonaventura Duda dobitnik je Nagrade Grada Zagreba za životno djelo, a nagrade su dobili i profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mario Cifrek, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Ante Čović, znanstvenik Tomislav Domazet-Lošo, profesor na zagrebačkom Medicinskom i Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Boris Labar, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac Miroslav Samaržija, prvakinja Opere HNK-a Blaženka Milić, književna prevoditeljica Giga Gračan, pjesnik, književni kritičar, urednik i antologičar Ervin Jahić, glumica Gradskoga satiričkog kazališta Kerempuh Elizabeta Kukić i novinar Ivan Blažičko.

Nagrade su također dobili Arhitektonski ured "Dva arhitekta" Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića, Klinička bolnica "Sveti Duh", tvrtka Končar - Energetski transformatori i Otvorena televizija u povodu 25 godina djelovanja.
Na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića nagrađeni su i Ante Kostelić za izvanredne sportske rezultate, te posthumno Aleksander Laslo, za sustavan rad, istraživanja i prezentaciju moderne arhitektonske baštine i urbane kulture Zagreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.