Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Mjesec borbe protiv ovisnosti" - 322 ljudi umrlo zbog ovisnosti

11.11.2022.

13:15

Autor: Radio Sljeme

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Foto: Davorin VisnjiĆ / PIXSELL

U Gradskoj je upravi održana konferencija za medije u povodu obilježavanja javnozdravstvene akcije "Mjesec borbe protiv ovisnosti u Hrvatskoj" koja starta sljedeći tjedan. Tom su prilikom upozorili da je samo u prošloj godini od ovisnosti umrlo 322 ljudi.

Iako je konzumiranje droga jedna od najraširenijih i najopasnijih ovisnosti, ovisnosti o alkoholu, duhanu i kockanju također uzimaju svoj "danak" u društvu.


Zbog toga je gradonačelnik Tomislav Tomašević još u proljeće osnovao Povjerenstvo za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droge te drugih oblika ovisnosti kako bi se stvorila bolja koordinacija i suradnja između državnih institucija i lokalnih organizacija.


 Samo u ovoj godini u Hrvatskoj se na liječenje prijavilo više o 5 tisuća ovisnika, a Zagreb je, po novim pacjentima, vodeći! rekao je član povjerenstva, psihijatar Zoran Zoričić. Posebno je naglasio porast ovisnosti o igrama na sreću.


- Danas u Republici Hrvatskoj djeluje 15 kasina, 234 automat klubova (s ukupno čak 7.753 automata) te 4.099 uplatnih mjesta za priređivanje igara klađenja, upozorio je Zoričić. 


 Među osobama s problemom neopijatske ovisnosti najčešća vrsta droge je kanabis sa zamijećenim trendom povećanja broja novopridošlih osoba s problemom neopijatske ovisnosti u rasponu od 807 u 2012. godini do 1.047 u 2020. godini.


Godišnje se u Republici Hrvatskoj hospitalizira oko 8.500 muškaraca i oko 1.200 žena zbog problema s alkoholom. Najveći je broj hospitalizacija u dobnoj skupini od 50 do 59 godina, te potom u dobnoj skupini od 40 do 49 godina.


Mladići to čine češće u odnosu na djevojke (47% mladići, 43% djevojke). Također, u Republici Hrvatskoj 87% učenika navodi da je alkohol lako ili vrlo lako dostupan.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici