Hrvatski radio

Radio Sljeme

Najviše klizišta u Sesvetama

19.09.2014.

13:07

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog klimatskih promjena sve je više oborina, što uzrokuje i pojavu sve većeg broja klizišta u našemu gradu. Gradonačelnikov izvještaj o njihovom stanju i mjerama za sanaciju, na današnjoj je sjednici podupro Odbor Gradske skupštine za komunalno gospodarstvo.

Spomenuto izvješće u ime predlagača izložila je Ema Culi. Nabrojala je gradska područja na kojima ima najviše klizišta a time i štete:

"Najugroženija područja su gradske četvrti Sesvete, gdje je bilo 67 dojava, zatim Podsljeme s 36 dojava i Črnomerec s 47 dojava. Podaci govore da se prosječne godišnje štete od aktiviranja klizišta i odrona procjenjuju na oko sto milijuna kuna od čega se čak trideset posto odnosi na područja na kojima se nalaze privatne nekretnine", zaključila je Culi.  

Član Odbora, SDP-ov Zvane Brumić smatra da se ne bi trebalo reagirati samo na novonastala klizišta, već bi se ona trebala sustavno sanirati. No, Mile Jukić iz Gradskog ureda za prostorno planiranje upozorio je da Grad za to ima tek 20 milijuna kuna godišnje, a bilo bi potrebno oko 100 milijuna:

"Mi radimo zapravo samo kao vatrogasci. Unaprijed ne možemo sanirati ništa jer imamo toliko obveza da ne stignemo ni njih napraviti, a planirati unaprijed koje klizište sanirati je nemoguće", rekao je Jukić.   

Brumić bi ipak htio da se, uz prihvaćanje gradonačelnikova izvješća, napismeno istakne potreba sustavne sanacije klizišta, no predsjednik Odbora Vladimir Ferdelji smatra da su svi nadležni to danas jasno čuli i da bi u program za sljedeću godinu trebali uvrstiti i nekakv plan postupanja. Sustavno ili ne - jasno je da će se Grad u budućnosti morati još intenzivnije suočiti sa sve većim brojem gradskih klizišta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.