Hrvatski radio

Radio Sljeme

Festival svjetla ponovno obasjava Zagreb!

16.03.2022.

09:00

Autor: AKK/Radio Sljeme

Četvrti Festival svjetla

Četvrti Festival svjetla

Foto: Patrik Maček / Pixsell

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji gradske Turističke zajednice, ponovo će se ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira. Od 16. do 20. ovog mjeseca, u Zagrebu se četvrti put održava Festival svjetla. 

Kao i proteklih godina, redovno je 'radno vrijeme' od 18 do 23 sata, a program je za sve posjetitelje besplatan. Ukupno su predviđena 32 programa na 31 lokaciji, što je povećanje u odnosu na 2019. kada je sudjelovalo 20 lokacija. Najvažnija ovogodišnja novost je veliko širenje s Gornjeg na Donji grad pa će tako Festival svjetla ugostiti brojni novi trgovi, parkovi i znamenitosti. Među njima su Trg bana Jelačića, Cvjetni i Marulićev trg, Muzej za umjetnost i obrt, Zrinjevac i mnogi drugi.


Ostvarena je i suradnja s berlinskim i sarajevskim umjetnicima. Njemački će se gosti predstaviti na pročeljima atrakcija smještenih na Trgu Republike Hrvatske i oko njega, a to su HNK, Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Mimara. Svjetlosnu skulpturu susjeda iz BiH, pak, možete vidjeti na Europskom trgu.


Pročelje znamenite barokne crkve svete Katarine oslikavati najljepši vitraji još jedne predivne sakralne građevine - bazilike Majke Božje Bistričke. Nešto dalje, predivni park Grič pretvorit će se u vrt pun čarobnih cvjetova, a projekciju na staroj gradskoj vili pratit će glazba slavne skladateljice Dore Pejačević.

Na tu se glazbenu temu odlično nadovezuje Muzej grada Zagreba, u čijem je dvorištu pripremljena vizualno-glazbena atrakcija Glazbena kutija s proslavljenim hrvatskim opernim divama, a to su Zinka Kunc Milanov, Ljiljana Molnar Talajić, Sena Srebrenka Jurinac i Dragica Carla Martinis.


Dobar glazbeni ugođaj posjetitelje očekuje i na Ljetnoj pozornici Tuškanac, gdje će lasersku predstavu upotpuniti glazba Maksima Mrvice i opere Ero s onoga svijeta.

Oni, koje zanima zagrebačka povijest i legende koje se uz nju vežu, mogu se, pak, zaputiti na Vrazovo šetalište, smješteno na putu od Dubravkinog puta prema Gornjem gradu. Ondje zanimljive gradske predaje pripovijedaju jedna zvijezda i jedan mjesec prema priči Zdenka Bašića. Osim o obračunu svetoga Jurja i zmaja, okupljeni će moći saznati više o legendama nastalima u vrijeme nastanka grada pod Medvednicom.


Tunel Grič

Livada

U središnjem dijelu tunela Grič, koji se proteže ispod Gradeca spajajući Mesničku i Radićevu ulicu, budi se magična livada na kojoj razigrano rastu osvjetljeni cvjetovi u bojama. Prošećite se neobičnim puteljkom i uživajte u svjetlosnoj projekciji proljeća. Ulazi se isključivo iz smjera Mesničke ulice, a izlazi u Radićevu ulicu. Tunel je otvoren od 18 do 23 sata.


Kula Lotrščak

Svjetionik

Svjetlosni signali s jednog od najpoznatijih simbola grada Zagreba, kule Lotrščak, pozivaju vas na Festival svjetla Zagreb. Pratite svjetlosne zrake i pronađite se u gornjogradskoj čaroliji.


Strossmayerovo šetalište

Šetalište sreće

Aleja kestenova, taj predivan prizor na Strossmayerovom šetalištu, dobiva jednu posebnu čar. Lišćem na stablima prolazi čista sreća, nošena projekcijama i vibrantnim bojama koje osvjetljavaju ovu poznatu zagrebačku lokaciju. Svjetlost se sa stabala prelijeva na okoliš te obgrljuje čitav prostor, ispunjavajući ga osjećajem radosti. Postoji li bolje mjesto za šetnju i boravak u večernjim satima?


Park Grič

Život cvijeća

Jedan od najljepših gradskih parkova, park Grič, pretvara se u vrt pun čarobnih cvjetova. Zavirite u drugačiji život cvijeća i razgledajte šarene svjetlosne skulpture oko fontane, hologram u skrivenom kutku između zidina i projekciju na staroj gradskoj vili koju prati glazba poznate hrvatske skladateljice Dore Pejačević.


Park Bele IV. - Vranicanijeva poljana

Otok radosti

Vranicanijeva poljana lokacija je Otoka radosti, ozračja koje podiže raspoloženje i radost života, igre živih i radošću obojenih svjetala. U njezinom središtu, okruženom stazama za šetanje, izlazi dim i stvara žive i dinamične svjetlosne efekte. Posjetitelji prolaze kroz svjetlost i postaju dio samog postava, što obojenošću svoje odjeće, što svojim sjenama koje stvaraju krećući se kroz prostor.


Crkva sv. Katarine

Vitraji Marije Bistrice

Pročelje prekrasne barokne crkve sv. Katarine priča bezvremensku priču vitraja, punu igre boja i svjetlosti. Pogledajte najljepše vitraje bazilike Majke Božje Bistričke i uživajte u vizualno impresivnoj svjetlosnoj projekciji.


Plato Gradec

Potonule katedrale

S pogledom na Zagrebačku katedralu, na platou Gradec izdižu se Potonule katedrale, nadahnute zagrebačkom graditeljskom tradicijom i baštinom. Pronađite sedam prostornih instalacija popraćenih svjetlošću i zvukom te poslušajte Potonulu katedralu Claudea Debussyja, zajedno s porukama za život u svijetu koji se stalno transformira.


Galerija Klovićevi dvori - atrij

Matrix

Atrij Klovićevih dvora pretvara se u plesni podij razigran svjetlom i bojama. Pratite ritam i na tren se izgubite u matriksu svjetla i glazbe.


Muzej grada Zagreba - veliko dvorište

Glazbena kutija

U velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba očekuje vas vizualno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama i svjetlosnim projekcijama na razigranu haljinu. Poslušajte originalne arije u izvedbi Zinke Kunc Milanov, Ljiljane Molnar Talajić, Sene Srebrenke Jurinac, Dragice Carle Martinis i uz pomoć 3D mappinga zakoračite u svijet njihovih opernih interpretacija izvedenih na svjetskim pozornicama.


Zvjezdarnica: GDK Gavella

Jednaka noć

Nada, rađanje, uskrsnuće. Gotovo sve kulture u svojim su kulturnim i duhovnim životima poseban značaj i priliku za osnaženje duhovne snage pronalazile u proljetnom ekvinociju, trenutku kada Sunce stigne na nebeski ekvator - ove godine bit će to 20. ožujka. Kao antiteza Festivalu svjetla, ovaj autorski projekt slavi sve njemu suprotno: usredotočuje se na zatvorenost, izvanjsku i unutarnju, našeg pandemijskog, ali i nekih prošlih vremena.


Vrazovo šetalište

Zvijezda i mjesec iznad Zagreba

Od Dubravkinog puta prema Gornjem gradu, prema priči Zdenka Bašića, zagrebačku legendu pripovijedaju jedna zvijezda i jedan mjesec. Uvlače nas u svoju stvarnost, kako bismo se prisjetili gotovo zaboravljenih priča, poput one o Jurju i zmaju, kao i predaja ovoga grada iz vremena kada su došljaci naselili dva brežuljka pod Medvednicom.


Dubravkin put - Dječje igralište

Igralište iz snova

Svjetlo i boje razigrale su dječje igralište na Dubravkinom putu, pretvorivši ga u igralište koje možete samo sanjati. Potrčite za bojama i poigrajte se sa svjetlosnim efektima.


Ljetna pozornica Tuškanac

Laser show

Pod vedrim nebom i uz poznatu glazbu, na Ljetnoj pozornici Tuškanac svoje plesne pokrete predstavit će atraktivni laseri. Ova vizualna atrakcija osvojila je treću nagradu za najbolji laser show na svijetu. Pogledajte majstore plesnih tehnika u njihovoj igri sa svjetlom i uživajte u jedinstvenom spektaklu. Rasplesana svjetlost pratit će ritmove glazbe Maksima Mrvice i opere Ero s onoga svijeta.


Park šuma Tuškanac - Dubravkin put

Meteoriti

Park šuma Tuškanac postaje dom osebujnim meteoritima koji padom na Zemlju nisu izgubili svoj sjaj, baš naprotiv - zasjali su još jače i u bojama. Pronađite posebno nebesko kamenje i doživite njihovu magičnu svjetlosnu predstavu.


Park šuma Tuškanac - Dubravkin put

Lipicanci

Na poznatoj šetnici koja spaja srce grada s Medvednicom, posjetitelje Festivala svjetla Zagreb pozdravljaju dva najsjajnija lipicanca. Upoznajte najposebnije primjerke svjetski poznate pasmine konja čiji je uzgoj dio stoljetne tradicije u Hrvatskoj i zabilježite svoj susret sa svjetlećim lipicancima.


Pored kina Tuškanac

EggOtrick

Isprepletene svjetleće linije ispunjavaju Tuškanac i uljepšavaju ga poput raskošne svjetlosne pozornice, dinamično mijenjajući boje i intenzitet. Prođite pored ove instalacije koja svjetlosne zrake propušta u svoju okolinu i doživite jednu od najpoznatijih zagrebačkih lokacija u potpuno drugačijem svjetlu.


Muzej Mimara

Ispreplitanja

Pročelje Muzeja Mimara postaje platno razigrane trodimenzionalne priče. Doživite veličanstveni 3D mapping na impozantnoj zgradi Muzeja i uživajte u ponajboljim trenucima manifestacije Festivala svjetla Zagreb.


Trg Mažuranića - Trg Antuna, Ivana i Vladimira Mažuranića

Svjetlosni lounge

Prošećite se prekrasnom alejom starih kestena koji, držeći se za svoje debele krošnje, spajaju dva Mažuranićeva trga. Zastanite na tren i predahnite od razgledavanja. U svjetlosnoj lounge zoni čeka vas neobičan dnevni boravak pun svjetlom oblikovanog namještaja.


Trg Mažuranića - Trg Antuna, Ivana i Vladimira Mažuranića

Dječje igralište - Smajlić instalacija

Igra, radost, veselje, smijeh, bezbrižnost i vedrina. Dječja igrališta su ispunjena veselim poklicima i razigranošću čitavog dana, a u večernjim satima na Mažuranićevom trgu će se ti zvukovi i osjećaji pretvoriti u čarobne svjetlosne efekte koji će svojom igrom i bojama upotpuniti doživljaj za najmlađe posjetitelje. U središtu svega je Smajlić instalacija, koja kao da je izašla iz mašte naših klinaca i klinceza.


Muzej za umjetnost i obrt

Vidi umjetnost

Svjetlost dolazi s proljećem, ispunjava ulice, ulazi u institucije i otvara vrata umjetnosti. Umjetnost će se kroz tu svjetlost preliti na lice Muzeja za umjetnost i obrt, ispuniti njegovu vanjštinu s umjetničkim djelima koja se nalaze u trenutno zatvorenom muzeju.


Hrvatsko narodno kazalište

Lice baštine

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ukrašeno je svjetlosnim elementima baštine. Stanite ispred ove monumentalne građevine i pogledajte svjetlosnu projekciju koja pokazuje lice baštine u kreativnom svjetlu.


Muzička akademija Zagreb

Muza

Duga, buđenje, radost života, promjena životnih ciklusa. Muza se vrti u krug, ona predstavlja Zemljinu rotaciju i cikluse. Ova svjetlosna igra boja i lasera odvija se na fasadi, šareni logo i kapa nas inspiriraju i povezuju s instalacijom, dok dirigentski štapić odašilje svjetlost daleko prema nebu. Čaroban je prizor upotpunjen zvučnom podlogom.


OŠ J.J. Strossmayera, Varšavska ulica

Super žene i njihove priče

Na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici, povijest prizivaju projicirani video zapisi bogatog narativa, kako bismo se prisjetili važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Upoznajte spisateljice, primabalerine, književnice, fotografkinje, slikarice, skladateljice i pijanistice koje su pisale žensku povijest u Hrvatskoj i otkrijte njihove osobne priče kroz seriju ilustriranih animacija.

One su: Ivana Brlić Mažuranić, spisateljica, Mia Čorak Slavenska, prva hrvatska primabalerina, Marija Jurić Zagorka, prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica, Marija Braut, fotografkinja, Vesna Parun, književnica, Slava Raškaj, slikarica, Dora Pejačević, skladateljica, Gabriela Lerch Bašić, hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica.


Cvjetni trg

Zemlja

Zemlja je naš dom, gdje svi zajedno živimo. Iz svemira nisu vidljive državne, kulturološke ili lingvističke granice. Iz svemira vidimo samo naš planet, onaj kojeg svi dijelimo, onaj kojeg moramo zaštiti i učiniti ga planetom na kojem želimo živjeti. Ova umjetnička instalacija, visoka preko četiri metra, potiče posjetitelje na angažman kod problema povezanih s održivošću i ekologijom.


Zagrebački plesni centar; UNICEF-ov Muzej Realnosti

U svjetlu mogućnosti

Dodirnite svjetla koja nemoguće čine mogućim i osjetite kako, kada se svjetla ugase, nevidljivo može postati vidljivim. Doživite stvarnost očima onih koji vide drugačije od vas i otkrijte beskrajni spektar mogućnosti koje nas povezuju, zrakama svjetlosti koje probijaju predrasude i zauvijek mijenjaju živote.


Trg bana Josipa Jelačića

2700 sati

Na glavnom zagrebačkom trgu izniknuo je osunčani paviljon u kojem snopovi svjetlosti označavaju 2.700 sunčanih sati koje hrvatska obala u prosjeku zabilježi godišnje. Pogledajte kako se sunce iznad nas kreće kroz godinu i kroz perforirane zidove uhvatite zrake sunca.


Tkalčićeva ulica

Mars

Mars, crveni planet, pusti planet. Njegovo istraživanje daje nam odgovore na ona još uvijek nerazjašnjena pitanja, poput nastanka i evolucije života. Sve ekspedicije na crvenom planetu jasan su znak naše preokupacije s budućnošću koja nas čeka, i onom koju ostavljamo budućim generacijama. Ova svjetlosna instalacija, visoka preko četiri metra, uvlači posjetitelje u ovu priču i potiče ih na razmišljanje.


Europski trg

Srce Europe

Ispred Kuće Europe, na Europskom trgu, kuca jedno posebno srce - suvremeno, kreativno i inovativno. Otkrijte interaktivnu svjetlosnu skulpturu koja prati ritam otkucaja europskog srca i u proširenoj stvarnosti ispišite ili pročitajte želje za bolju budućnost.


Park Zrinjevac

Ljuljačke u oblacima

U raskošnim krošnjama platana na Zrinjevcu, razigrani oblaci za ruke pridržavaju svjetleće ljuljačke i pozivaju vas da se podsjetite na najdraži trenutak iz djetinjstva. Isprobajte ovu interaktivnu svjetlosnu instalaciju i uljuljajte se u lijepa sjećanja.


Atrij HAZU

Ascension

Nježna i prozračna tekstilna skulptura obavijena je multimedijalnom kompozicijom, sastavljenom od autorske skladbe i sinkroniziranih pokreta svjetlosti. Suptilni zvukovi nježno odzvanjaju prostorom, stvarajući svojevrsne oaze, dok se skulptura konstantno mijenja zajedno sa svjetlosnim efektima. Ascension u atriju HAZU stvara intimnu zonu, prostor kontemplacije u kojem posjetitelji mogu osjetiti prisutnost „novog i suptilnog zvuka“ koji se može doživjeti samo u tišini i potpunom uranjanju u unutarnji svijet.


HAZU - Dječje igralište

Instalacija Školica

Rastegnuti osmjesi od uha do uha, melodije ispisane šarenim notama dječjih glasova i neki još neotkriveni likovi iz mašte. Na dječjem igralištu pored Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čeka vas hrpa vedrine. U središtu svega je Školica - svjetleća instalacija koja zove na igranje, ne samo malu, već i onu veliku djecu skrivenu među nama.


Trg Josipa Jurja Strossmayera

Doppelgänger

Suvremeno arhitektonsko stvaralaštvo predočeno je u inovativnoj instalaciji, uz jedinstveni doživljaj: geodetska kupola presvučena je prozirnom ovojnicom, a unutar kupole postavljen je projekcijski tunel, čije su stranice projekcijske površine na kojima se video radom prikazuju nagrađeni projekti mladih hrvatskih arhitektica i arhitekata. Projekcijske površine aktivne su u večernjim satima, a prostor između opne kupole i tunela dostupan je kao prostor boravka i događanja, što posjetiteljima omogućuje potpuno stapanje s projektima.


Marulićev trg

Utrka Glow Run (19. ožujka)

Proljeće je doba godine koje donosi neku novu energiju, novu snagu, novu toplinu. Ovogodišnja energija proljeća bit će posebno vidljiva na utrci Glow Run. To nije klasičan sprint ili pak maraton, to je jedan zbilja poseban doživljaj isprepleten s Festivalom svjetlosti u kojem sudionici nose svjetleće, odnosno reflektirajuće detalje te obilaze lokacije festivala, prenoseći taj pozitivan duh proljeća diljem grada.


Zračna luka Zagreb

Život cvijeća

Osim svjetlosti, postoje li prikladniji simboli proljeća od cvijeća? Te tople sunčeve zrake otvaraju skrivene pupoljke, ispunjavaju svijet oko nas mnoštvom boja, veselih prizora i raznolikih mirisa. Dvije lokacije na međunarodnoj zračnoj luci ove će vjesnike prikazivati i u večernjim satima, i to pomoću svjetlosnih skulptura, holograma i projekcija.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici