Hrvatski radio

Radio Sljeme

Napadač na Markovu trgu koristio malokalibarski kalašnjikov!

15.10.2020.

11:34

Autor: Boris Bogić/Hina

Grgo Jelavić/PIXSELL

Grgo Jelavić/PIXSELL

Foto: - / -

Danijel Bezuk je na Markovu trgu koristio rijedak model malokalibarskog "kalašnjikova", kakav su u ratu zvali kostolomac, piše Jutarnji list, navodeći da je drugi policajac tek srećom izbjegao ranjavanje jer mu je metak probušio hlače.

Tijekom napada na Vladu u ponedjeljak u jutarnjim satima sada pokojni 22-godišnji Danijel Bezuk, osim na policajca Oskara Fiorija, zapucao je i u smjeru dvojice policajaca koji su kao dio osiguranja čuvali zgrade Vlade i Sabora na Markovu trgu.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, jedan od policajaca čistom je srećom izbjegao ranjavanje, i to doslovce za nekoliko milimetara. Naime, kada je pucnjava prestala, odnosno kada se Bezuk dao u bijeg, jedan od policajaca koji je sudjelovao u razmjeni vatre s Bezukom vidio je da mu je propucan džep na hlačama, no na sreću metak ga nekim čudom nije ranio.

Navode i da, prema neslužbenim podacima, automatska puška koju je Bezuk koristio, a potom odbacio predstavlja prilično rijedak model na ovim prostorima.

Riječ je o varijanti kalašnjikova, no ne u standardnom kalibru 7,62 x 39 za AK-47, već je riječ o tzv. malokalibarskom kalašnjikovu, odnosno modelu AK-74 kalibra 5,45 x 39 mm.

Za razliku od standardnoga kalašnjikova 7,62 x 39 mm, malokalibarski kalašnjikov se u Domovinskom ratu vrlo malo koristio te bi to trebalo olakšati policiji da uđe u trag porijeklu oružja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.